Έρευνα Χάρβαρντ: ΕΠΙΔΗΜΙΑ σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών στην Ελλάδα

Τα στοχεία που έρχονται στο φως είναι σοκαριστικά

Έρευνα Χάρβαρντ: ΕΠΙΔΗΜΙΑ σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδι

Μια νέα, σοκαριστική έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ρίχνει φως στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, τόσο στις πόλεις όσο και στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, όσον αφορά τη σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών-προσφύγων.

Τα παιδιά-πρόσφυγες στην Ελλάδα φτάνουν σε σημείο να «πουλούν το κορμί τους» για μόλις 15 ευρώ, για να καταφέρουν να πληρώσουν τους δουλέμπορους που θα τους μεταφέρουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το δράμα τους, όμως, δεν σταματά εκεί: Μπλέκουν, ακόμα, με ναρκωτικά, πέφτουν θύματα εκβιασμού από αδίστακτους που τους τραβούν ακόμα και φωτογραφίες ή βίντεο την ώρα που εκδίδονται και απειλούν να στείλουν το ντροπιαστικό υλικό στις οικογένειές τους, πίσω στην πατρίδα τους και έτσι, δεν καταφέρνουν να ξεφύγουν ποτέ!

Την έκθεση αυτή του Χάρβαρντ συνέγραψαν η δρ. Βασιλεία Διγιδίκη και η καθηγήτρια Ζακλίν Μπαμπά στο κέντρο υγείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του πανεπιστημίου, με στόχο να περιγράψουν την «αυξανόμενη επιδημία σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών προσφύγων στην Ελλάδα».

Στην έκθεση αναφέρεται ότι τα παιδιά-πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, όπως Συρία, Αφγανιστάν και Πακιστάν, έχουν παγιδευτεί στην Ελλάδα και δεν μπορούν να μετακινηθούν στην υπόλοιπη Ευρώπη, ούτε να πληρώσουν τους λαθροδιακινητές για να τα μεταφέρουν. Πολλά, λοιπόν, στρέφονται στην πορνεία για να καταφέρουν να επιβιώσουν οικονομικά.

«Αυτή η επείγουσα κατάσταση δεν μπορεί να αγνοηθεί πλέον. Δεν μπορούμε πια να καθόμαστε απαθείς ενώ παιδιά μετανάστες κακοποιούνται και αναγκάζονται να πουλούν τα σώματά τους μέρα μεσημέρι, σε κοινή θέα, στην καρδιά της Αθήνας, απλά για να επιβιώσουν» δήλωσε η Βασιλεία Διγιδίκη στον Guardian και πρόσθεσε: «Έχουμε ευθύνη ως άνθρωποι να αντιμετωπίσουμε αυτή την έκτακτη ανάγκη κατά μέτωπο και να λάβουμε άμεση δράση σε κάθε επίπεδο, για να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την πλέον ειδεχθή παραβίαση της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» πρόσθεσε.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι η μέση τιμή σεξουαλικής συνεύρεσης με ένα παιδί είναι 15 ευρώ. Η πλειοψηφία των παιδιών που καταφεύγουν στην πορνεία είναι από το Αφγανιστάν, με την πλειονότητα των πελατών να είναι άνδρες πάνω από 35 ετών.

Το 2016, σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, υπήρξαν στην Ελλάδα 5.174 περιπτώσεις ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Στα τέλη του έτους, μόνο 191 από αυτά είχαν καταφέρει να μεταφερθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τον Guardian, περίπου το 50% των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στην Ελλάδα περιμένουν τη μετεγκατάσταση σε εξειδικευμένες, φιλικές προς το παιδί δομές, όμως «οι αριθμοί αυτοί υπογραμμίζουν την απροθυμία πολλών ευρωπαϊκών χωρών να προσφέρουν στα προσφυγόπουλα ένα ασφαλές και μόνιμο σπίτι» όπως αναφέρει η έκθεση του Χάρβαρντ.

Και ναρκωτικά στο προσκήνιο

Η έκθεση γράφει ότι έχουν προβλεφθεί εξειδικευμένα κέντρα για ευάλωτα παιδιά- πρόσφυγες από τις ελληνικές αρχές, επισημαίνει, όμως, επίσης, ότι πολλά δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές και κινδυνεύουν να πέσουν θύματα βίας κι εκμετάλλευσης ανά πάσα στιγμή.

Το πρόβλημα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης καταγράφεται τόσο σε αστικές όσο και σε αγροτικές περιοχές. Διαπιστώνεται, επίσης, από την έκθεση, ότι πολλά από τα παιδιά που εκδίδονται, είναι, παράλληλα, εθισμένα στα ναρκωτικά, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο δύσκολο το να πληρώσουν λαθροδιακινητές για να φύγουν από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπήρξε δραματική αποτυχία στην προστασία ενός σημαντικού αριθμού προσφυγόπουλων στην Ευρώπη, ενώ γίνεται έκκληση να τερματιστεί η κράτηση παιδιών προσφύγων στην Ελλάδα, να γίνουν περισσότερα εξειδικευμένα κέντρα για εκείνα που έχουν κακοποιηθεί, να υπάρξει ένα βελτιωμένο νομικό σύστημα κηδεμονίας, καλύτερη συλλογή στοιχείων για αυτά τα παιδιά, ανεξάρτητους διερμηνείς και ξεχωριστά τμήματα στους προσφυγικούς καταυλισμούς για παιδιά και οικογένειες.

Βιασμοί και απειλές

Στην έκθεση αναφέρεται και το ενδεχόμενο του βιασμού κι άλλων μορφών σεξουαλικής κακοποίησης μικρών παιδιών, το φαινόμενο των παιδικών γάμων κι ο εκβιασμός ορισμένων κακοποιημένων παιδιών από συμμορίες που έχουν εξευτελιστικές φωτογραφίες τους κι απειλούν να τις στείλουν στην πατρίδα και τις οικογένειές τους.

«Αυτή η έκθεση καταγράφει μία σοκαριστική και διάχυτη πτυχή της σημερινής προσφυγικής κρίσης: την έκθεση πολύ μικρών παιδιών στη σεξουαλική εκμετάλλευση, ως στρατηγική επιβίωσης» τόνισε η Ζακλίν Μπαμπά. «Είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτή η έκτακτη ανάγκη από εθνικούς και διεθνείς φορείς, επανεξετάζοντας πώς προσεγγίζουν έναν από τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς των μεταναστών και διαθέτοντας αμέσως επαρκείς ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους για να αντιστραφεί η σημερινή κατάσταση».  



 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top