Άκουσον άκουσον- Οι αγρότες πρέπει να ξαναπληρώσουν για εκτάσεις που χρησιμοποιούν εδώ και 40 χρόνια!

Το εθνικό κτηματολόγιο επικαλείται η κυβέρνηση

Πολλαπλές αντιδράσεις προκαλεί η ψήφιση του νόμου για τους δασικούς χάρτες, και μάλιστα με διαδικασία εξπρές. Οι αγρότες εξεγείρονται, θεωρώντας ότι κινδυνεύουν να χάσουν περιουσίες και επιδοτήσεις. Δασολόγοι και περιβαλλοντιστές, από την πλευρά τους, χαρακτηρίζουν τις ρυθμίσεις δασοκτόνες. Ο νόμος, πάντως, έχει επιφέρει και ενδοκυβερνητικά προβλήματα.

Διακόσιοι εξαγριωμένοι αγρότες από τη Μάνη, τη Μεσσήνη και τους Γαργαλιάνους χτίζουν την πόρτα του Δασαρχείου της Καλαμάτας, διαμαρτυρόμενοι για την ψήφιση του νόμου για τους δασικούς χάρτες.

Νωρίτερα έκαναν πορεία στο κέντρο της Καλαμάτας.

Οι αγρότες αντιδρούν πανελλαδικά, θεωρώντας ότι με το νέο νόμο υποχρεώνονται να ξαναγοράσουν περιουσία δεκαετιών, χάνοντας ως τότε, όπως υποστηρίζουν, κοινοτικές επιδοτήσεις.

Οι αγρότες ζητούν, ειδικότερα, οι κάτοχοι των εκτάσεων που εκχερσώθηκαν προ του 1975, να μην πληρώσουν, προκειμένου να τις νομιμοποιήσουν, όπως προβλέπει ο νόμος, υποστηρίζοντας ότι πλέον πρόκειται για γεωργικές, κι όχι δασικές εκτάσεις.

Πρόκειται για συνολική έκταση ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων, με το κόστος να υπολογίζεται για το σύνολο των παραγωγών στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Αίσθηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη από το «Ντοκουμέντο», ότι με το νόμο έχει διαφωνήσει ο συναρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος μάλιστα αρνήθηκε να τον υπογράψει. Κάτι που έπραξε, τελικά, ο αναπληρωτής του Γιάννης Τσιρώνης.

Στη Βουλή, το νόμο εισηγήθηκε ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος επικαλέστηκε την ανάγκη του κτηματολογίου. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζει φορομπηχτικές τις ρυθμίσεις.

Έντονη είναι η αντίδραση, από άλλη σκοπιά, περιβαλλοντικών οργανώσεων, που θεωρούν ότι θίγονται δασικές εκτάσεις.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top