Αυξάνονται και πληθύνονται στο δημόσιο, αιμορραγούν στον ιδιωτικό τομέα

Τα σενάρια για τις αθρόες μονιμοποιήσεις σκοντάφτουν σε Σύνταγμα και τρόικα

Την ώρα που χάνονται στον ιδιωτικό τομέα χιλιάδες θέσεις εργασίας, η κυβέρνηση επιλέγει την υπερδιόγκωση του Δημοσίου, αλλά και τη διατήρηση του καθεστώτος ομηρίας χιλιάδων συμβασιούχων. 

Βεντάλια έχει κάνει το θέμα των συμβασιούχων η κυβέρνηση. Μια το ανοίγει και μια το διαψεύδει, κατά το δοκούν. Το επανέφερε ξανά ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, αν και πριν από δυο εβδομάδες, είχε επιχειρήσει να το μαζέψει, μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που είχε κάνει λόγο, για ιερά αρχή του ρουσφετιού.

«Μονιμοποίηση των συμβασιούχων δεν μπορεί να γίνει, παράταση συμβάσεων μπορεί να γίνει», υποστήριξε από την πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής

Ήδη η κυβέρνηση προχώρησε σε νέα παράταση ως τα τέλη του '17, των συμβάσεων περίπου 8.000 εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων, ανοίγοντας το δρόμο για μονιμοποιήσεις μέχρι και 50.000 συμβασιούχων στο ευρύτερο δημόσιο.

Η κυβέρνηση νομοθετεί τη μονιμοποίηση συμβασιούχων που δικαιώνονται δικαστικά, ακόμη κι αν δεν έχουν τα τυπικά προσόντα. Απαγορεύοντας σε φορείς του δημοσίου και δήμους να παρίστανται στη δίκη και να καταθέτουν ένσταση.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται δυο σενάρια για τις αθρόες μονιμοποιήσεις:

1. Μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, μέσω «κλειστού» διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

2. Προνομιακή πριμοδότηση των σημερινών συμβασιούχων, σε ανοιχτό διαγωνισμό.

Όμως και τα δυο αυτά σενάρια, σκοντάφτουν τόσο στις διατάξεις του Συντάγματος, όσο και στη συμφωνία με τους πιστωτές, για μια πρόσληψη στο Δημόσιο, για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top