Συντριπτικό ΟΧΙ στη Βασιλική Θάνου παρά την (αναγκαστική) υποχώρησή της

Καμία αλλαγή στα όρια συνταξιοδότησης ψήφισαν με πλειοψηφία 40-25 οι Αρεοπαγίτες

Συντριπτικό ΟΧΙ στη Βασιλική Θάνου παρά την (αναγκαστική)

Καμία αλλαγή στα όρια συνταξιοδότησης ψήφισαν με πλειοψηφία 40-25 οι Αρεοπαγίτες. Δεν τέθηκε καν το ζήτημα αυτή η αλλαγή να γίνει τώρα, όπως ζητούσε αρχικά η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, μετά από παρεμβάσεις αντιπροέδρων και αρεοπαγιτών. 

Ηχηρή ήττα υπέστη στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου η πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου Βασιλική Θάνου, παρά το γεγονός ότι αναγκάστηκε, μετά από παρέμβαση αντιπροέδρων και αρεοπαγιτών, να κάνει ένα βήμα πίσω και να μη θέσει στην Διοικητική Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου το ενδεχόμενο η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών να γίνει άμεσα με νομοθετική ρύθμιση. Παρ’ όλ’ αυτά, η Ολομέλεια με πλειοψηφία 40-25 απέρριψε ακόμα και την συζήτηση τέτοιου θέματος στο άμεσο ή απώτερο μέλλον, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη. 

 

 

Πρόκειται για σημαντική  ήττα για την ανώτατη δικαστικό λειτουργό, που πλέον θα συνταξιοδοτηθεί άμεσα το ερχόμενο καλοκαίρι. Πολλοί βέβαια ισχυρίζονταν πως αυτή η αύξηση των ορίων τέθηκε από την κα Θάνου ώστε να παραμείνει στη θέσης της επιπλέον 3 χρόνια.  Μάλιστα, μετά από παρεμβάσεις αντιπροέδρων και αρεοπαγιτών, τελικώς το ερώτημα στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει η Ολομέλεια διέφερε από αυτό που αρχικά είχε τεθεί. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε το έγγραφο που είχε αποστείλει για την σύγκληση της ολομέλειας και φέρει την υπογραφή της κας Θάνου, το θέμα ετίθετο ως εξής: "Και για τους λόγους αυτούς τίθεται κατά τρόπο επιτακτικό το ζήτημα της άμεσης εναρμόνισης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των Δικαστών με τις θεμελιώδεις αρχές της ισοβιότητας και της Δικαστικής ανεξαρτησίας;"

 

Αλλαγή ερωτήματος

 

Το ερώτημα του τέθηκε είναι "αν παρίσταται ανάγκη αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών που προβλέπεται με το Σύνταγμα 1975, ώστε να προστατευθούν οι συνταγματικές αρχές της ανεξαρτησίας και της ισοβιότητας που προστατεύουν τους δικαστές και που έχουν καταλυθεί λόγω της εν τω μεταξύ μεγάλης αύξησης του ορίου ζωής, της κοινωνικής πραγματικότητας και των νομοθετικών και λοιπών εξελίξεων". Απουσιάζει, δηλαδή, η φράση "άμεση εναρμόνιση" που αποτελούσε και το βασικό σημείο τριβής, αφού κάτι τέτοιο θα παρέπεμπε σε νομοθετική ρύθμιση του θέματος, κάτι που - κατά τις δικαστικές ενώσεις και τον υπουργό δικαιοσύνης- δεν μπορεί να γίνει. 

 

Και πάλι άρνηση

 

Και σε αυτό το ερώτημα, 40 αρεοπαγίτες ψήφισαν πως δεν υπάρχει καν ανάγκη αυξήσεως των ορίων ηλικίας τους, ενώ οι 25 ψήφισαν, ότι υπάρχει ανάγκη να αυξηθούν τα όρια ηλικίας.

Με δεδομένο πως νωρίτερα και η Ολομέλεια των Εισαγγελέων, ομόφωνα ψήφισε -συμπεριλαμβανομένης και της Εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου- ότι μόνον στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης μπορεί να τεθεί θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας των δικαστικών, ουσιαστικά η αρχική πρόταση της κας Θάνου για άμεση αλλαγή των ορίων δεν συγκέντρωσε καμία ψήφο. 

Κι αυτό γιατί  το θέμα της αυξήσεως των ορίων ηλικίας τέθηκε με πρωτοβουλία της Προέδρου και είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο δικαστικό και νομικό κόσμο λόγω της ρητής συνταγματικής διατάξεως που απαγορεύει την παραμονή των δικαστικών στην υπηρεσία τους μετά το 67ο έτος της ηλικίας τους.

Άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός της Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, είχε δημόσια δηλώσει κατ΄ επανάληψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστών, με δεδομένη τη ρητή συνταγματική απαγόρευση.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top