Ο καθηγητής Ι. Μάζης εξηγεί στο Star μέχρι πού θα τραβήξει το σχοινί η Άγκυρα

Είχε προβλέψει επεισόδιο στα Ίμια μέσα στον Ιανουάριο

Την εκτίμηση ότι η νέα πρόκληση της Τουρκίας στα Ίμια αποτελεί μια κλιμάκωση της ρητορικής της στο πλαίσιο της πάγιας πολιτικής του Ερντογάν για τη δημιουργία γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο εξέφρασε στο κεντρικό δελτίο του Star ο  καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο ΕΚΠΑ, Ι. Μάζης.

«Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στη σειρά των εξαιρετικά μεγάλων απογοητεύσεων που είχε στη Συρία, στο Ιράκ, στην Κύπρο και βεβαίως εσχάτως στην Αστάνα, όπου το σύνταγμα το οποίο επροτάθη για τη νέα Συρία από πλευράς Πούτιν έδινε το δικαίωμα με δημοψήφισμα στους Κούρδους να αποκτήσουν κρατική ομοσπονδία», είπε ο κ. Μάζης.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών έδωσε μια ώθηση ώστε ο Ερντογάν να «χτυπήσει» σε μια συμβολική ημερομηνία και να προσπαθήσει να κλιμακώσει ποιοτικά τις τουρκικές προκλήσεις.

Επικαλέστηκε επίσης πληροφορίες ότι υπήρχε στην Τουρκία και μια κίνηση στάσης της 53ης Ταξιαρχίας στην Ανδιανούπολη, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, που όμως αν ισχύει εξηγεί την επιθυμία του Ερντογάν να κάνει μια επίδειξη ισχύος για εσωτερική κατανάλωση.

«Το βέβαιο είναι ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προχωρήσει σε πραγματικά θερμό επεισόδιο διότι η κατάσταση στο στράτευμά του είναι κάθε άλλο παρά ασφαλής. Ο κ. Ερντογάν έχει αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσει μια εξαιρετικά ασταθή στάση από πλευράς της Ρωσίας, όπως και να διαγνώσει μια νέα πολιτική του προέδρου Τραμπ. Αυτά δεν του επιτρέπουν να κάνει πραγματικά θερμό επεισόδιο διότι θα μπορούσε να το κάνει με τα δύο σκάφη των κομάντο τα οποία πέρασαν δίπλα από τις βραχονησίδες, αλλά δεν απετόλμησαν να ανεβούν τα Ίμια», είπε ο καθηγητής.

Σημείωσε τέλος ότι η ψύχραιμη απάντηση της ελληνικής πλευράς ήταν η πρέπουσα, αλλά προειδοποίησε ότι εάν επαναληφθεί θα είναι λάθος μήνυμα.

«Η έννοια της αποτροπής και στη θεωρεία και στην πράξη έχει μεγάλη σημασία. Όταν κάποιον νομίζεις ότι θα τον ηρεμήσεις, χαϊδεύοντάς τον κατά τη φορά του πέλους κάνεις πολύ μεγάλο λάθος αν το συνεχίσεις διότι από εκεί και πέρα θεωρεί ότι φοβάσαι. Θέλει λοιπόν προσοχή από εδώ και πέρα», είπε ο κ. Μάζης. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top