Ένα ακόμη αρχηγικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία χρεώνονται εκατοντάδες κλοπές και ληστείες, με λεία πολλά εκατομμύρια ευρώ, συνελήφθη μετά από συντονισμένη επιχείρηση της Αστυνομίας στην Αττική και σε τρεις περιοχές της περιφέρειας. Πρόκειται για έναν 36χρονο, ο οποίος χρησιμοποιούσε τα ψευδώνυμα Χηλάς ή Ψηλός, στο "κύκλωμα των Ρομά" που αποκαλύφθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση έδωσαν εντολή στους αστυνομικούς να κάνουν έρευνες σε δέκα σπίτια και αποθηκευτικούς χώρους και σε επτά θυρίδες τραπεζών. 

Η ΘΥΡΙΔΑ ΗΤΑΝ... ΘΗΣΑΥΡΟΣ! 

Μάλιστα, σε θυρίδα στην Θεσσαλονίκη οι αστυνομικοί ανακάλυψαν έναν ολόκληρο θησαυρό! Πανάκριβα κοσμήματα και ρολόγια αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ήταν τυλιγμένα σε μαντήλια ή μέσα σε κάλτσες για να μην ακουμπούν μεταξύ τους και φθαρούν. 

Πολλοί επώνυμοι φοβήθηκαν ότι τα έχασαν για πάντα. Μεταξύ αυτών η Άννα Βίσση, ο Πέτρος Κωστόπουλος και ο πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας, Κώστας Τσαρτσαρής.

«Ήταν δαχτυλίδια, κρεμαστά στο λαιμό, μανικετόκουμπα  που είχα σε όλη μου τη ζωή. Ήταν τα δώρα της μάνας μου, το δαχτυλίδι της μάνας μου, το δαχτυλίδι του πατέρα μου, οι σταυροί της μάνας μου, τα δώρα της γυναίκας μου. Ήταν αρκετά πράγματα, δεν έχω καθίσει να τα κοστολογήσω γιατί ήταν δώρα τα πιο πολλά», είπε στο Star ο Πέτρος Κωστόπουλος.

Τρία ακόμη άτομα που δεν περιλαμβάνονται στη δικογραφία συνελήφθησαν, ενώ οι αστυνομικοί εξιχνίασαν 33 ακόμη κλοπές σε Αττική και Θεσσαλονίκη. 

Για συμμετοχή στην οργάνωση ως κλεπταποδόχος είναι προφυλακισμένος γνωστός κοσμικός επιχειρηματίας. Από τους δικαστικούς λειτουργούς, μέσω των διαδρομών των κλοπιμαίων στο εξωτερικό, ερευνάται ο ρόλος ενός ακόμη.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, σε κοσμηματοπωλείο των Βορείων Προαστίων βρέθηκαν κοσμήματα που είχαν κλαπεί, το 2012  από άλλο κοσμηματοπωλείο στο Μαρούσι. 

ΜΠΑΖΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ! 

Μέσα σε τέσσερα χρόνια (2012-2016) η μαφία των Ρομά, είχε κάνει πάνω από 2.000 επιθέσεις σε όλη τη χώρα, με τον τζίρο της να ξεπερνά τα 30.000.000 ευρώ!

Χαρακτηριστικό είναι πως τα μέλη της μιλούσαν μια κωδική γλώσσα βασισμένη σε μια σπάνια διάλεκτο των Ρομά, ενώ μεταξύ τους χρησιμοποιούσαν διάφορα παρατσούκλια και συνθηματικά.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Α ΛΑ… KOΡΛΕΟΝΕ

Επικοινωνούσαν με «ghost phones», δηλαδή με αριθμούς που ανήκαν σε ανύπαρκτα πρόσωπα, ενώ στις συνομιλίες τους δεν έλεγαν ποτέ τα ονόματά τους.

Όταν ήθελαν να μιλήσουν για κάποια παρανομία χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες φράσεις για να μπερδεύουν τις αστυνομικές αρχές. Μάλιστα μετά τις δεκάδες συλλήψεις, απεδείχθη πως είχαν ακόμη και  ασυρμάτους για να ακούν το κέντρο επιχειρήσεων της αστυνομίας.

Όσον αφορά στη λειτουργία και τη δομή της εγκληματικής οργάνωσης, αποκαλύπτεται ότι πρόκειται για ένα πολυδαίδαλο δίκτυο που λειτουργούσε στα πρότυπα της μαφίας στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’70.

Την οργάνωση αποτελούσαν οχτώ μεγάλες οικογένειες Ρομά από όλη την Ελλάδα που ακολουθούσαν τους κανόνες της «familia» του Δον Κορλεόνε. Είχαν δημιουργήσει δηλαδή ένα οικογενειακό συνδικάτο εγκλήματος, στο οποίο τα μέλη των οικογενειών είχαν τακτικές συναντήσεις, με τον αρχινονό να δίνει εντολές για τους στόχους και τους… υπαρχηγούς να αναθέτουν τα χτυπήματα στους «στρατιώτες», χωρίς οι ίδιοι να ανακατεύονται με καμία παράνομη πράξη, ζώντας σε απίστευτη χλιδή.

Οι «στρατιώτες» πάλι έδιναν το 70% - 80% των κλοπιμαίων στις οικογένειες των Ρομά και κρατούσαν μια προμήθεια. Μάλιστα αν κάποιος στρατιώτης συλλαμβάνονταν, τότε ακολουθούσε πιστά το νόμο της σιωπής, και η «Familia» κάλυπτε όλα τα δικαστικά έξοδα, προσλαμβάνοντας τους καλύτερους δικηγόρους, ενώ φρόντιζαν και την οικογένειά του όλο το διάστημα που βρισκόταν στη φυλακή.

 

Δείτε περισσότερα στο ΒΙΝΤΕΟ του Star 

Tags: