Μίκης Θεοδωράκης: Πάντα ασυμβίβαστος

Ο μουσικοσυνθέτης που δεν φοβάται το πολιτικό κόστος

Μίκης Θεοδωράκης: Πάντα ασυμβίβαστος

Η ενέργεια του Μίκη Θεοδωράκη να αποδεχθεί την πρόσκληση των διοργανωτών να μιλήσει στην πλατεία Συντάγματος, στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.  άλλους δυσαρέστησε και άλλους ικανοποίησε.

Το σίγουρο είναι όμως, ανεξάρτητα από το  συγκεκριμένο  γεγονός, ότι ο κρητικής και μικρασιατικής καταγωγής συνθέτης, που γεννήθηκε   στις 29 Ιουλίου 1925, δεν φοβήθηκε ποτέ το πολιτικό κόστος, κάνοντας συχνά κινήσεις  που θεωρούνται άντισυμβατικές», όταν πίστευε ότι αυτό ήταν αναγκαίο για τον τόπο. Το ότι υπήρξε βουλευτής και του Κ.Κ.Ε και της ΝΔ το αποδεικνύει άλλωστε.  

Διεθνώς θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή συνθέτες, ο οποίος έχει ασχοληθεί με ευχέρεια με όλα τα είδη μουσικής, από το λαϊκό ελληνικό τραγούδι μέχρι τη συμφωνική και κινηματογραφική μουσική. Μία ακόμη απόδειξη ίσως ότι δεν του αρέσει να μένει στα ίδια «καλούπια».    

Ο Μίκης Θεοδωράκης γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1925 στη Χίο. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε σε διάφορες πόλεις της ελληνικής επαρχίας όπως στη Μυτιλήνη, Γιάννενα, Κεφαλλονιά, Πύργο Ηλείας, Πάτρα και κυρίως στην Τρίπολη Αρκαδίας, λόγω των συχνών μεταθέσεων του δημοσίου υπαλλήλου πατέρα του.

 Στην Τρίπολη, μόλις 17 ετών, δίνει την πρώτη του συναυλία παρουσιάζοντας το έργο του «Κασσιανή» και παίρνει μέρος στην αντίσταση κατά των κατακτητών. Στη μεγάλη διαδήλωση της 25ης Μαρτίου 1943 συλλαμβάνεται για πρώτη φορά από τους Ιταλούς και βασανίζεται. Διαφεύγει στην Αθήνα, όπου οργανώνεται στον ΕΛΑΣ. Συγχρόνως σπουδάζει στο Ωδείο Αθηνών με καθηγητή τον Φιλοκτήτη Οικονομίδη.

Μετά την απελευθέρωση ο Θεοδωράκης συλλαμβάνεται και στέλνεται εξορία στην αρχή στην Ικαρία και στη συνέχεια στη Μακρόνησο. Αποφοιτά από το Ωδείο το 1950 με δίπλωμα στην αρμονία.

Το 1954 πηγαίνει με υποτροφία στο Παρίσι, όπου εγγράφεται στο Conservatoire και σπουδάζει για σύντομο χρονικό διάστημα  μουσική ανάλυση με τον Ολιβιέ Μεσιάν καθώς επίσης και διεύθυνση ορχήστρας με τον Eugène Bigot. Το 1957 του απονέμεται το πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ της Μόσχας από τον Σοστακόβιτς για το έργο του Suite No 1 για πιάνο και ορχήστρα. Συγχρόνως συνθέτει πολλά έργα συμφωνικής μουσικής και μουσικής δωματίου.

Το 1960, ο Μίκης Θεοδωράκης επιστρέφει στην Ελλάδα. Το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ηχογραφείται για πρώτη φορά ο Επιτάφιος, που ανοίγει έναν καινούργιο δρόμο για το ελληνικό τραγούδι, παντρεύοντας  τη λαϊκή μουσική με τη σύγχρονη ελληνική ποίηση. Η Το 1963 μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη ιδρύεται η «Νεολαία Λαμπράκη», της οποίας εκλέγεται Πρόεδρος. Την ίδια εποχή εκλέγεται βουλευτής της ΕΔΑ.

Το 1964 ο Μίκης Θεοδωράκης αποκτά διεθνή αναγνώριση με τη σύνθεση της μουσικής για την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, Αλέξης Ζορμπάς.

Την 21η Απριλίου του 1967 περνά στην παρανομία και απευθύνει την πρώτη έκκληση για αντίσταση κατά της Δικτατορίας στις 23 Απριλίου. Τον Μάιο του 1967 ιδρύει μαζί με άλλους την πρώτη αντιστασιακή οργάνωση κατά της Δικτατορίας, το ΠΑΜ και εκλέγεται πρόεδρός του.

Συλλαμβάνεται τον Αύγουστο του 1967. Ακολουθεί η φυλάκισή του. Στις φυλακές  Ωρωπού  η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται επικίνδυνα και στο εξωτερικό ξεσηκώνεται θύελλα διαμαρτυριών, με αποτέλεσμα  την απελευθέρωσή του,  τον Απρίλιο του 1970.

Το 1974 επιστρέφει  στην Ελλάδα και κατέρχεται  υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της Ενωμένης Αριστεράς, όμως δεν κατάφερε να εκλεγεί, ενώ τόλμησε να θέσει  το δίλημμα «Καραμανλής ή τανκς».

Το 1978 μετά από πρόταση που δέχτηκε είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών, υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ, χωρίς να εκλεγεί. Το 1981 εκλέγεται  βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια της Βʹ Πειραιά με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, όπως και το 1985.

Το 1990 με τη διάσπαση του ΚΚΕ και λόγω της διαφωνίας του με την κατάσταση στην Αριστερά,  αποφασίζει να εκλεγεί ως ανεξάρτητος συνεργαζόμενος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία και διατελεί υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και Επικρατείας για περίπου 2,5 χρόνια.

Την 1η Δεκεμβρίου 2010 ανακοίνωσε την ίδρυση Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών με την ονομασία «Σπίθα».

Μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ αν και αρχικά είχε εκφραστεί θετικά για τη νέα κυβέρνηση στη συνέχεια δεν δίστασε να την ασκήσει σκληρή κριτική.  

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top