ΒΟΜΒΑ! Εκτός νόμου Κατσέλη όσοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία

Με απόφαση του δικαστηρίου

Β��ΜΒΑ! Εκτός νόμου Κατσέλη όσοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία

​Άσχημα τα νέα για όσους έχουν χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς με δικαστική απόφαση θα μείνουν εκτός νόμου Κατσέλη, παρά την τροπολογία που ψηφίστηκε πέρσι.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, τα δικαστήρια έκριναν αντισυνταγματική τη συγκεκριμένη τροπολογία με βασικό επιχείρημα ότι μια πιθανή διαγραφή χρεών ή έστω ρύθμιση σε βάθος χρόνου και σε πολλές δόσεις στερεί από τον οφειλέτη ασφαλιστικό χρόνο και κατά συνέπεια του κλείνει την πόρτα προς τη συνταξιοδότησή του.

Η εφημερίδα έχει στη διάθεσή της δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες αναφέρουν ότι «η ένταξη δημοσίων υποχρεώσεων προς τους οργανισμούς κοινωνικών ασφαλίσεων ελέγχεται ως ευθέως αντισυνταγματική».

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου «η είσπραξη των εισφορών όπως έχουν νομοθετικά θεσπιστεί, και από της θεσπίσεώς τους, παράγουν κοινωνικό δικαίωμα ασφαλιστικών παροχών και κατά συνέπεια μια πιθανή διαγραφή τους διαγράφει χρόνο ασφάλισης».

Μάλιστα νομικοί προειδοποιούν ότι μια πιθανή ένταξη των ασφαλιστικών οφειλών στο νόμο Κατσέλη, θα μπορούσε να οδηγήσει και μάλιστα ερήμην των ασφαλισμένων σε διαγραφή ετών ασφάλισης, με συνέπεια να στερούν από τον οφειλέτη το δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Σημειώνουν ακόμα ότι και να ενταχθούν τα χρέη σε ρύθμιση, όσα χρόνια αυτή διαρκεί, οι οφειλέτες δε θα μπορέσουν να βγουν στη σύνταξη.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα οι αποφάσεις αυτές θα χαράσσουν την κατευθυντήρια γραμμή σε σημαντικό αριθμό υποθέσεων που θα εκδικαστούν μετά και τη λήξη της πολύμηνης αποχής των δικηγόρων.

Προσθέτουν ακόμα ότι θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και στην επικείμενη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, καθώς οι δανειστές ήταν αυτοί που επέμεναν τον Αύγουστο του 2015 να εντάξουν στο νόμο Κατσέλη και τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σ’ αυτή τη λογική αναμένεται να κινηθεί και η όποια προσπάθεια της ηγεσίας του υπουργείου να διαπραγματευτεί με τους δανειστές το φθινόπωρο ένα νέο σύστημα δόσεων και εξυπηρέτησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αναζητούν μάλιστα τρόπο θεσμοθέτησης της δυνατότητας παγώματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών και παροχής ασφαλιστικής ενημερότητας εφόσον καταβάλλονται εμπρόθεσμα οι τρέχουσες υποχρεώσεις.

Αυτό όμως θα δημιουργήσει νέα προβλήματα, αφού θα προκαλέσει ένα νέο κύμα φυγής από αυτούς που έχουν ήδη ενταχθεί και παραμένουν σε μία από τις ρυθμίσεις που ήδη τρέχουν. Τέλος υπάρχει η πιθανότητα να υπερβεί τα συνταγματικά όρια, έναντι των συνεπώς ασφαλισμένων.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top