ΠΡΟΣΟΧΗ! Ποιοι χάνουν αναδρομικά τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής από το υπουργείο Οικονομικών

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ποιοι χάνουν αναδρομικά τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ

​Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ για το 2016 και μάλιστα την τελευταία στιγμή φέρνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή, με στόχο τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ να αυξηθούν κατά 1,5 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε και το κεντρικό δελτίο του Star την Τετάρτη, χάνουν την έκπτωση 50% οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισοδήματα από τόκους 300 ευρώ, δηλαδή οι καταθέσεις τους είναι από 38.000 ευρώ και πάνω.

Έτσι, οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώσουν όλο το ποσό του φόρου που θα προκύψει μετά από την εκκαθάριση.

Καταργείται επίσης η 100% απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τρίτεκνους, πολύτεκνους ή άτομα με αναπηρία άνω του 80% αν τα εισοδήματά τους από τόκους ξεπερνούν τα 600 ευρώ, δηλαδή αν έχουν καταθέσεις που ξεπερνούν τις 75.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι σήμερα σύμφωνα με το νόμο, απαλλαγή κατά 50% από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται όσοι πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

• Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
• Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερέβαινε τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
• Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Σε ό,τι αφορά στους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους και τα άτομα με βαριά αναπηρία άνω του 80%, με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, δικαιούνται 100% απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

• Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
• Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία ��ατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας, ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Διαβάστε επίσης:

ΑΛΛΑΓΕΣ σε τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ και χρέη στην εφορία-ΠΡΟΣΤΙΜΑ και κατάργηση ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top