Έτοιμο το σχέδιο: Από πότε θα πληρώνουμε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ με κάρτα – Τι θα γίνει με τις ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Στο μικροσκόπιο και οι κρυφές καταθέσεις αλλά και το λαθρεμπόριο καπνού - Τρία φορονομοσχέδια ετοιμάζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

​Τρία φορολογικά νομοσχέδια αναμένεται να πάρουν σύντομα το δρόμο για τη Βουλή, όπως άλλωστε προανήγγειλε πρόσφατα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών πρόκειται το αργότερο έως τις 5 Αυγούστου που η Βουλή θα κλείσει να έχουν γίνει νόμος του κράτους και, όπως είπε, θα βοηθήσουν στην αύξηση των φορολογικών εσόδων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Τα νομοσχέδια αυτά αφορούν στην ενίσχυση του πλαστικού χρήματος, την εθελοντική αποκάλυψη «αδήλωτων» κεφαλαίων και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα.

Πλαστικό χρήμα κα�� αποδείξεις

Το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα το οποίο έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να μην γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για τις φετινές αποδείξεις, θα προβλέπει ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να δαπανούν έως και το 30% του εισοδήματός τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα προκειμένου να λαμβάνουν το αφορολόγητο όριο. Θα προβλέπει επίσης σταδιακή αλλά υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών πληρωμών POS σε όλη την αγορά καθώς και εκπτώσεις φόρου για τις δαπάνες με κάρτα σε κλάδους με υψηλή φοροδιαφυγή, όπως είναι οι γιατροί.

Η υποχρεωτική πληρωμή με κάρτα αναμένεται να ισχύσει από την ερχόμενη Πρωτοχρονιά.

Αποκάλυψη καταθέσεων

Οι φορολογούμενοι που ��χουν κεφάλαια τα οποία δεν έχουν δηλώσει στο παρελθόν, θα έχουν το δικαίωμα να τα αποκαλύψουν κάνοντας χρήση σχετικών κινήτρων που πρόκειται να δοθούν. Πρόκειται για νομοθέτημα το οποίο έχει ήδη καθυστερήσει αρκετούς μήνες να έρθει στη Βουλή καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το περιεχόμενό του αποδείχθηκαν δύσκολες και χρονοβόρες.

Η ρύθμιση θα προβλέπει ότι ο φόρος για τη νομιμοποίηση «μαύρων» κεφαλαίων στην Ελλάδα ή το εξωτερικό θα υπολογίζεται με βάση την κλίμακα φορολόγησης που ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκε το εισόδημα. Θα προβλέπεται και μερική ή ολική απαλλαγή από πρόστιμα και προσαυξήσεις που θα εξαρτώνται από τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο φορολογούμενος. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει απαλλαγή από ��οινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή ενώ δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση υποθέσεις για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος και έχουν οριστικοποιηθεί τα αποτελέσματά του.

Λαθρεμπόριο καπνού

Το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και προβλέπει τη σήμανση και καταχώρηση σε ειδικό αρχείο όλων των διακινούμενων προϊόντων καπνού. Οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν την καθιέρωση συστήματος αδειοδότησης σε κάθε στάδιο της αλυσίδας των καπνικών προϊόντων.

Προβλέπεται η έκδοση ειδικών αδειών από όλους τους εμπλεκόμενους στη διακίνηση και παρασκευή των καπνικών. Στόχος είναι να γίνει πιο αποτελεσματικότερος ο έλεγχος διακίνησης του καπνού και του εξοπλισμού παραγωγής των σχετικών προϊόντων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα λαθρεμπορίου και να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top