Δώρο… Πάσχα από Ντράγκι: Στην ποσοτική χαλάρωση οι 4 συστημικές τράπεζες!

Η ΕΚΤ αγοράζει τα ομόλογα του EFSF των ελληνικών τραπεζών – O ρόλος του Γιάννη Στουρνάρα

Δώρο… Πάσχα από Ντράγκι: Στην ποσοτική χαλάρωση οι 4 συστημικές τράπεζες!

Σημαντική βοήθεια προς τις ελληνικές τράπεζες συνιστά η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων του EFSF που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των εγχώριων τραπεζών, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Η εντατική εποπτεία και τα αξιόπιστα στοιχεία που έχει παράσχει διαχρονικά η Τράπεζα της Ελλάδος στην ΕΚΤ έκαναν τον Μάριο Ντράγκι να κάνει ένα πρώτο βήμα, αποδεχόμενος στην ποσοτική χαλάρωση τα ομόλογα του EFSF που κατέχουν οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα ότι -εξαιτίας των εγγυήσεων που διαθέτουν τα ομόλογα του EFSF- καθίσταται δυνατή η ένταξή τους στο πρόγραμμα QE.

Αντίθετα, διευκρίνισε ότι τα ομόλογα του δημοσίου παραμένουν εκτός του προγράμματος.

Ο ρόλος του Γιάννη Στουρνάρα

Το θέμα αυτό, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του STAR, τέθηκε και στις συναντήσεις που είχε για το χρηματοπιστωτικό τομέα ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας με τους επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα προ ολίγων ημερών.

Η ΕΚΤ, λοιπόν, χθες το βράδυ αποφάσισε να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τα ομόλογα του EFSF που κατέχουν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Αυτός -κατά τους οικονομικούς παρατηρητές- είναι και ο λόγος της σημαντικής ανόδου του γενικού δείκτη στο ΧΑ κατά πλέον των 4 ποσοστιαίων μονάδων (άνω των 570 μονάδων), αλλά και το «ράλι» των τιμών των μετοχών των 4 συστημικών τραπεζών από 14% μέχρι πάνω από 25%.

Με απλά λόγια, ο Γιάννης Στουρνάρας έπεισε τον Ντράγκι να δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης» στις 4 συστημικές τράπεζες, να τους παράσχει ρευστότητα και να βοηθήσει την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών παραγόντων, οι 4 τράπεζες μπορ��ύν να πουλήσουν μέχρι και το 50% εντός του έτους των ομολόγων EFSF συνολικού ύψους 37 δισ. ευρώ, δηλαδή να αποκτήσουν ρευστότητα 18,5 δισ. ευρώ.

Η κίνηση Ντράγκι θεωρείται και ο λόγος της υποχώρησης -μόλις έγινε γνωστή η απόφαση- των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που είχαν ξεπεράσει το 12,62% (για το διετές).

Οι αποδόσεις των ομολόγων τώρα είναι:

δψψψδ.jpg

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top