ESM: Το τρίτο πακέτο ίσως δεν χρειαστεί να φτάσει τα 86 δισ. ευρώ

Δείτε τι είπε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στο Reuters

ESM: Το τρίτο πακέτο ίσως δεν χρειαστεί να φτάσει τα 86 δισ. ευρώ

Οι χαμηλότερες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, μετά τα stress test της ΕΚΤ, κάνουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) να εκτιμά πως το τρίτο ελληνικό πακέτο δεν θα φτάσει μέχρι τα 86 δισ. ευρώ.

Το τελικό ύψος των κεφαλαίων, που θα κινητοποιηθούν μέσω του πακέτου θα εξαρτηθεί και από τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

Στην αρχική πρόβλεψη για πακέτο με ανώτατο όριο τα 86 δισ. ευρώ είχαν συνυπολογιστεί συνολικά 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση.

Τα αποτελέσματα ωστόσο των stress test που δημοσιεύτηκαν το Σάββατο, τοποθετούν τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών στα 14,4 δισ. ευρώ στο δυσμενές σενάριο.

«Η συνολική κεφαλαιακή υστέρηση βρίσκεται με άνεση εντός του "μαξιλαριού" των 25 δισ. ευρώ που προβλεπόταν στο [τρίτο] πρόγραμμα, και δείχνει ότι το πρόγραμμα έχει επαρκή χρηματοδότηση» σχολίασε στο Reuters εκπρόσωπος του ESM.

«Αυτό δείχνει πως το μέγιστο του δανεισμού προς την Ελλάδα θα είναι πρακτικά κάτω από τα 86 δισ. ευρώ που αρχικά προβλέπονταν» τόνισε.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε πως ο ESM «έχει ήδη κινητοπο��ηθεί και "περιμένει" ένα σύνολο 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση, που θα διατεθεί σύντομα στην Ελλάδα».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top