Πολυνομοσχέδιο: Αυξάνεται η τιμή της μπύρας γιατί έτσι τους αρέσει!

Μπαίνει τέλος στον μειωμένο ΕΦΚ για τους μικρούς παραγωγούς

​"Τσιμπημένες" θα είναι από 1η Ιανουαρίου 2016 οι τιμές της μπύρας, η οποία παράγεται από μικρά ανεξάρτητα ζυθοποιεία. Αυτό προβλέπει διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, καταργείται η διάταξη που ισχύει και προβλέπει μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 50% για όλα τα μικρά ζυθοποιεία, εφόσον η παραγωγή τους δεν υπερέβαινε τα 200.000 εκατόλιτρα μπύρας το χρόνο. Με τη νέα διάταξη οι μειωμένοι συντελεστές διαφοροποιούνται ανάλογα με τον όγκο της ετήσιας παραγωγής των ζυθοποιείων, φτάνοντας έως και το 75% του ισχύοντος συντελεστή. Στόχος της κυβέρνησης είναι -από το μέτρο αυτό- να μπουν στα δημόσια Ταμεία το 2016 περίπου 3,4 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, ο συντελεστής παραμένει στο 50% του κανονικού για τα ζυθοποιεία, που η παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 15.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως. Όμως, αυξάνεται από το 50% στο 55% του κανονικού συντελεστή ΕΦΚ για παραγωγή από 15.000 έως 50.000 εκατόλιτρα, στο 60% του ισχύοντος συντελεστή για παραγωγή από 50.000 έως 100.000 εκατόλιτρα και στο 75% του κανονικού συντελεστή για παραγωγή από 100.000 έως 200.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως

Τι σημαίνει όμως «ανεξάρτητο μικρό ζυθοποιείο»;

Είναι το εργοστάσιο παρασκευής μπύρας που πληροί τις εξής προϋποθέσεις: είναι νομικώς και οικονομικώς ανεξάρτητο από οποιοδήποτε άλλο, χρησιμοποιεί δικές του εγκαταστάσεις και δεν λειτουργεί βάσει αδείας εκμεταλλεύσεως άλλου επιτηδευματία. Επίσης, δύο ή περισσότερα μικρά ζυθοποιεία θεωρούνται ως ένα μόνο ανεξάρτητο μικρό ζυθοποιείο, όταν αυτά συνεργάζονται και η συνδυασμένη ετήσια παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα μπύρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top