Αλλάζουν οι χρεώσεις στα κινητά: τι θα ισχύει σε λίγους μήνες!

Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την περιαγωγή και το Ίντερνετ

Αλλάζουν οι χρεώσεις στα κινητά: τι θα ισχύει σε λίγους μήνες!

​«Μαχαίρι» στην περιαγωγή για τις τηλεπικοινωνίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς αποφάσισε αλλαγές στις χρεώσεις και, σε τελικο στάδιο, κατάργησή τους, ενώ τέλος μπαίνει και στο Ίντερνετ δύο ταχυτήτων!

Σύμφωνα με την απόφαση, που ελήφθη την Τρίτη από την Ολομέλεια, από τις 15 Ιουνίου 2017, θα απαγορευθούν όλα τα τέλη περιαγωγής για κλήσεις, αποστολή μηνυμάτων κειμένου (sms) και ��ρήση διαδικτύου μέσω κινητού τηλεφώνου (mobile internet) στο εξωτερικό εντός της ΕΕ.

Από τις 30 Απριλίου του 2016 οι επιπλέον χρεώσεις περιαγωγής δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν:

- τα 0,05 ευρώ ανά λεπτό για φωνητικές κλήσεις
- τα 0,02 ευρώ για SMS και
- τα 0,05 ευρώ ανά megabyte για τη χρήση Ίντερνετ

Παράλληλα, ο νέος κανονισμός υποχρεώνει τις εταιρείες που παρέχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ να προσφέρουν το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών σε όλους, δηλαδή να μην εμποδίζουν ή να επιβραδύνουν την παράδοση περιεχομένου από επιλεγμένους αποστολείς ή σε επιλεγμένους δέκτες, εκτός εάν αυτό κρίνεται αναγκαίο για την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων, τη συμμόρφωση με τους νόμους, την πρόληψη της συμφόρησης του δικτύου ή την καταπολέμηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

Οι πάροχοι θα πρέπει να δίνουν στους χρήστες σαφείς πληροφορίες για τις ταχύτητες κατεβάσματος και ανεβάσματος (download/upload), ενώ οποιαδήποτε σημαντική απόκλιση θα δίνει το δικαίωμα στον καταναλωτή να λάβει διορθωτικά μέτρα, όπως τον τερματισμό του συμβολαίου ή τη λήψη αποζημίωσης.

«Το τέλος των χρεώσεων περιαγωγής ήταν κάτι που περίμεναν όλοι εδώ και πολύ καιρό, οι απλοί άνθρωποι, οι νέες επιχειρήσεις και οι μικρομεσαίες και όλοι οι οργανισμοί», δήλωσε η εισηγήτρια, Πιλάρ ντελ Καστίγιο και συνέχισε: «χάρη στην παρούσα συμφωνία, η Ευρώπη θα καταστεί η μόνη περιοχή στον κόσμο που θα διασφαλίζει νομικά την ανοιχτή πρόσβαση στο διαδίκτυο και την ουδετερότητα του δικτύου. Η αρχή της ουδετερότητας του δικτύου θα εφαρμοστεί άμεσα και στα 28 κράτη μέλη. Θα διασφαλίσει επίσης ότι δεν θα έχουμε Ίντερνετ δύο ταχυτήτων».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top