Στα πρόθυρα κραχ λόγω χρεών ΕΟΠΥΥ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ

Εκατοντάδες χιλιάδες συντάξεις στην αναμονή σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία

Μπορεί το κράτος να ζητάει θυσίες από τους πολίτες, αλλά δεν ανταποκρίνεται ούτε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του.

Με στάση πληρωμών προς τους παρόχους και τους ασφαλισμένους απειλεί ο ΕΟΠΥΥ, αφού τα χρέη των ταμείων προς τον Οργανισμό ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ, ενώ ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ χρωστά 7,8 δισ. ευρώ.

«Τραγική η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία, εγκατάλειψη θα μπορούσα να πω» δήλωσε στο Star o Αντώνης Κουρούκλης Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ασφαλιστικά Ταμεία.

Από την πλευρά του ο Φώτης Παπαδόπουλος, πρόεδρος εργαζομένων στον ΟΑΕΕ, μίλησε στο ρεπορτάζ του Star για μείωση των συντάξεων σε πολύ μεγάλο βαθμό. «Όσο και να μειωθούν οι δαπάνες δε βγαίνει το αποτέλεσμα. Θα ταλαιπωρηθούν σε αφάνταστο βαθμό και οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι» τόνισε.

Με κραχ κινδυνεύουν και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το έλλειμμα στο ΙΚΑ διευρύνθηκε στα 930 εκ., του ΟΑΕΕ στα 550 και του ��νιαίου Επικουρικού ταμείου στα 88 εκ. ευρώ.

Την ίδια ώρα ατελείωτη είναι η αναμονή όσων περιμένουν να βγουν σε σύνταξη. Στο ΙΚΑ εκκρεμεί η έκδοση 79.640 κύριων συντάξεων και 65.000 επικουρικών, στον ΟΑΕΕ 33.000 κύριων, στον ΟΓΑ 30.000, στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης εκκρεμούν 129.185, ενώ στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων υπαλλήλων εκκρεμούν 30.467 αιτήσεις για εφάπαξ!

Για να εκδοθούν όλες αυτές οι συντάξεις χρειάζονται 4 δις ευρώ! Να σημειωθεί ότι εφόσον το υπουργείο Εργασίας δεν έχει ακόμα αποφασίσει τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, μετά την 1/1/2015, τα χέρια των ταμείων είναι δεμένα.

«Έχουμε μία μεγάλη συσσώρευση αιτήσεων θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν άμεσα. Περίπου 37.000 αιτήσεις είναι μέσα στο 2015. Δεν μπορούν να επεξεργαστούν σήμερα γιατί δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες» παραδέχθηκε ο Γιώργος Κυριακόπουλος, Πρόεδρος Εργαζομένων ΙΚΑ.

Η διάταξη του μνημονίου που έφερε η κυβέρνηση τον Αύγουστο προβλέπει ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη θα περικοπεί κατά 450 εκ. φέτος και 1,8 δισ. ευρώ το 2016.

Κύκλοι του Υπουργείου Εργασ��ας ισχυρίσθηκαν πάντως στο Star: «Ποτέ δεν είπαμε ότι δε θα κόψουμε συντάξεις. Αυτό για το οποίο έχουμε δεσμευτεί είναι ότι δε θα γίνουν οριζόντιες περικοπές. Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε τις μελέτες και το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών».
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top