Οι Έλληνες γύρισαν στην ανταλλακτική οικονομία: Δίνουν κρέας και αρνιά και παίρνουν ελαστικά!

Δημοσίευμα-γροθιά των New York Times

Οι Έλληνες γύρισαν στην ανταλλακτική οικονομία: Δίνουν κρέας και αρνιά και παίρνουν ελαστικά!

Την ώρα που όλοι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ζουμάρουν στις πολιτικές εξελίξεις της Αθήνας, οι New York Times εστιάζουν στην ελληνική οικονομία και στο πόσο αυτή έχει αλλάξει από την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.

«Οι Έλληνες επιβιώνουν με ανταλλαγές αγαθών» γράφει η αμερικανική εφημερίδα, αναφέροντας μάλιστα κάποια παραδείγματα, όπως αυτό ενός χασάπη, ο οποίος άλλαξε λάστιχα στο φορτηγό του, χωρίς να πληρώσει με χρήμα, αλλά με ...είδος! Αντάλλαξε μπριζόλες, κιμά, κατσίκια και αρνιά με ��ερικά ελαστικά!

Γραφίστες παραδίδουν σχέδια με αντάλλαγμα ...ελαιόλαδο. Λογιστές παρέχουν υπηρεσίες και συμβουλές κερδίζοντας... γραφική ύλη. Στις αγροτικές περιοχές και τα νησιά, οι ανταλλαγές έχουν πολλαπλασιαστεί, καθώς περισσότεροι άνθρωποι ανταλλάσσουν φρούτα, λαχανικά, εξοπλισμό, ρουχισμό και υπηρεσίες, αναφέρουν οι NYT.

«Στην Ελλάδα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας», λέει ο κρεοπώλης Θ.Ρούσσος, που βρήκε τον έμπορο ελαστικών και αρκετούς νέους πελάτες μέσω της ιστοσελίδας Tradenow, που αποτελεί ένα «κέντρο» τέτοιων ανταλλαγών. Στο σύστημα αυτό, ένας πόντος ανταλλαγής ισούται με ένα ευρώ και οι χρήστες ανταλλάσσουν απευθείας, ή συγκεντρώνουν αυτό το ψηφιακό «νόμισμα» για να εξασφαλίσουν αγαθά και υπηρεσίες από άλλους.

Η εφημερίδα, αφού επισημαίνει τις παγίδες του εναλλακτικού νομίσματος, όπως πχ «οι έμποροι φαντάσματα», αναφέρεται στην διαδικτυακή κοινότητα ανταλλαγών Free Economy, που απαιτεί ταυτοποίηση και χρηματικές εγγυήσεις.

Ο Γιώργος Καζιάνης, έμπειρος ηλεκτρολόγος, δεν μπορούσε να βρει σταθερή δουλειά από το 2010, μέχρι που έμαθε για το Free Economy! Παρέχει τις υπηρεσίες του ως ηλεκτρολόγος και αντί για ευρώ πληρώνεται με "εναλλακτικό νόμισμα", το οποίο χρησιμοποιεί για να αγοράζει ...ελαιόλαδο, φαγητό, ανταλλακτικά μοτοσυκλέτας κα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top