Κερέ (ΕΚΤ): Δεν είναι ταμπού το θέμα του ελληνικού χρέους

«Αρνούμαι να συζητήσω για το ενδεχόμενο ενός Grexit»

Το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού, δήλωσε o Μπενουά Κερέ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπ��ρξει μία τέτοια αναδιάρθρωση από τις χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο πλευρών.

«Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι ταμπού, καθώς το ελληνικό χρέος έχει ήδη αναδιαρθρωθεί για τις ιδιωτικές τράπεζες. Όσον αφορά τους δημόσιους πιστωτές, έχουν ήδη συμφωνήσει σε σημαντικές προσαρμογές σχετικά με την επιμήκυνση των χρόνων αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων, με αποτέλεσμα το βάρος του ελληνικού χρέους να είναι τώρα σημαντικά χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας ή της Ισπανίας ως ποσοστό του ΑΕΠ» δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στη γαλλική εφημερίδα La Croix.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το αν πρέπει να γίνουν περισσότερα εξαρτάται «από τους τελικούς όρους της συμφωνίας μεταξύ των πιστωτών και των ελληνικών αρχών».

«Αυτό είναι το μέτρο σύγκρισης, με το οποίο θα επαναξιολογήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους. Τα χρήματα που διακυβεύονται ανήκουν στους φορολογούμενους των χωρών της Ευρωζώνης, επομένως είναι θέμα των κυβερνήσεων τους, όχι της ΕΚΤ, να αποφασίσουν για αυτό» σημείωσε ο Κερέ.

Συνεχίζοντας, επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αναδιαρθρώσει η ίδια τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει, καθώς αυτό απαγορεύεται από τις συνθήκες.

Τέλος, όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός Grexit, o κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι αρνείται να συζητήσει μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη καθώς «δεν εργαζόμαστε σε αυτό το πλαίσιο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top