Οι καταθέσεις πέφτουν αλλά… 43 δισ. ευρώ σε ρευστό κυκλοφορούν στην αγορά!

Από τα υψηλότερο στην Ευρώπη – Ο μέσος όρος είναι 6% με 8%!

Οι καταθέσεις πέφτουν αλλά… 43 δισ. ευρώ σε ρευστό κυκλοφορούν στην αγορά!
Σε επίπεδα-ρεκόρ έχει φτάσει η μείωση καταθέσεων στις τράπεζες, η οποία από τον Νοέμβριο του 2014 μέχρι και σήμερα έχει φτάσει τα 35 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόνο τον Απρίλιο οι εκροές έφθασαν τα 5 δισ. ευρώ!

Την ίδια ώρα, η μείωση των καταθέσεων από τα νοικοκυριά μέσω ανάληψης μετρητών αυξάνει το χρήμα που κυκλοφορεί σε φυσική μορφή. Πρόκειται για χρήμα που κυκλοφορεί τις τσέπες των Ελλήνων ή τοποθετείται σε θυρίδες και σε σημεία προς φύλαξη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τον Μάρτιο του 2015, το χρήμα που κυκλοφορούσε στην αγορά εκτοξεύθηκε στα 41 δισ. ευρώ από 30,1 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2014, καταγράφοντας αύξηση κατά 10,9 δισ. ευρώ. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις των τραπεζών είναι ότι ο Απρίλιος θα προσθέσει ακόμη 2 δισ. στο ποσό αυτό. Συνολικά: 43 δισ. ευρώ!

Το ύψος του φυσικού χρήματος που κυκλοφορεί στην αγορά είναι από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το 25% του ΑΕΠ της χώρας, όταν ο μέσος όρος στις υπόλοιπες χώρες εί��αι 6% με 8%.

Το χρήμα που διακινείται στις τσέπες των Ελλήνων δεν είναι παρά η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, δηλαδή της μείωσης των καταθέσεων στις τράπεζες. Όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, οι Έλληνες είναι μεταξύ των Ευρωπαίων που αν και φτωχότεροι, έχουν τα περισσότερα μετρητά στην τσέπη τους σε σχέση με τους υπόλοιπους λαούς της Ευρωζώνης!
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top