Οι πέντε αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό

Όλες οι αλλαγές στις συντάξεις

Οι πέντε αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό

​Ένα πακέτο παρεμβάσεων, ώστε να… νοικοκυρευτεί το ασφαλιστικό προωθεί η κυβέρνηση, μιας και το ζήτημα αυτό αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα των δανειστών και είναι σε εκκρεμότητα από τον περασμένο Μάιο.

Σύμφωνα με το Έθνος, η κυβέρνηση δεν συζητά καθόλου το ενδεχόμενο νέων μειώσεων στις συντάξεις, ενώ συζητά μειώσεις στο εφάπαξ, οι οποίες όμως δεν θα είναι τόσο μεγάλες, όσο είχαν υπολογιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, μέσα στα επόμενα 24ωρα η κυβέρνηση θα προτείνει ένα μίνι πακέτο για το ασφαλιστικό με πέντε αλλαγές, βάσει των οποίων θα επιχειρηθεί να μπει μια τάξη στο χάος του ασφαλιστικού.

Η πρώτη έχει να κάνει με την ενοποίηση των Ταμείων και την δημιουργία τριών νέων, στα οποία θα ασφαλίζονται μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία και να υπάρξει εξορθολογισμός των αποδοχών για όλους.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να βάλει ένα τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Στους σχεδιασμούς της είναι να υπάρξουν αντικίνητρα, όπως μεγάλα πέναλτι στο ποσό της σύνταξης ή του εφάπαξ, ενώ στις προθέσεις της είναι να περιοριστούν και οι εθελούσιες έξοδοι ειδικά σε τράπεζες και ΔΕΚΟ.

Όσον αφορά στο ΙΚΑ, θα υπάρξουν κίνητρα, ώστε ηλικιωμένοι άνεργοι να συνεχίσουν την αναζήτηση εργασίας και να παραμείνουν στο χώρα αντί να βγουν σε πρόωρη σύνταξη.

Τρίτο βήμα είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, ώστε να δημιουργηθεί ένας «κουμπαράς» ασφαλείας για το ασφαλιστικό σύστημα. Τα έσοδα θα κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό, ο οποίος θα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις οικονομικής ανάγκης των Ταμείων.

Επίσης, η κυβέρνηση σκέφτεται να εφαρμόσει διάφορες ρυθμίσεις, όπως μείωση κλίμακας, κλπ, ώστε να δοθούν κίνητρα στους ελεύθερους επαγγελματίες να συνεχίσουν τις πληρωμές των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, ενώ θα ενισχυθούν οι υπηρεσίες ελέγχου της ανασφάλιστης εργασίας, ώστε να υπάρξει αύξηση των εσόδων των Ταμείων.

Τέ��ος, πηγές της κυβέρνησης, όπως αναφέρει το Έθνος, ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος των Ταμείων, ενώ μέχρι το καλοκαίρι θα έρθει και ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top