Τίποτα δεν λύθηκε στο Eurogroup, λέει ο Πολ Κρούγκμαν

«Δελφικό διάβημα»

​Με τον τίτλο «Δελφικό διάβημα», ο αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, σχολιάζει στους Times της Νέας Υόρκης, τη συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι «τίποτα ουσιαστικό δεν επιλύθηκε».

«Εντάξει, έχουμε μία συμφωνία για την Ελλάδα, αλλά ως προς τι; Έχουμε τέσσερις μήνες ακόμη χρηματοδότησης, καθώς και ό,τι μοιάζει με μια συμφωνία να μη δεσμευθεί η Ελλάδα σε δημοσιονομικούς στόχους για την ώρα, υπό τον κίνδυνο της πιθανής επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης. Το ερώτημα είναι τι συμβαδίζει με αυτό;» αναφέρει στην αρχή.

Στη συνέχεια, ο κ. Κρούγκμαν υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα μοιάζει να έχει υποχωρήσει αρκετά στα λόγια: όσα αναφέρονται για τη δημοσιονομική προσαρμογή έχουν γυρίσει στη γραμμή του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012, κάτι που η Γερμανία μπορεί να ισχυριστεί ότι αποτελεί δέσμευση για τη διατήρηση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5%. Αλλά, προφανώς η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι η συμφωνία προσφέρει νέα ευελιξία, πράγμα που σημαίνει ότι θα ισχυριστεί πως δεν έχει συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο».

«Έτσι, είμαστε σε ένα περίεργο σημείο: μοιάζει με ήττα για την Ελλάδα, αλλά αφού τίποτα ουσιαστικό δεν επιλύθηκε, αυτό είναι μόνο μια ήττα αν οι Έλληνες την αποδεχθούν ως ήττα, πράγμα που σημαίνει ότι τίποτα απολύτως δεν επιλύθηκε ξεκάθαρα. Και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι ένα καλό αποτέλεσμα- χρόνος για την Ελλάδα να συγκεντρωθεί.»

Καταλήγοντας, λέει ότι θυμήθηκε ένα παλιό αστείο, ελαφρώς παραλλαγμένο: τι παίρνεις αν διασταυρώσεις έναν 'νονό' με μια ομάδα υπουργών Οικονομικών; Κάποιον ο οποίος σου κάνει μια προσφορά που δεν μπορείς να καταλάβεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top