Διαβάστε στο STAR.GR: Τι είναι τα ομόλογα χωρίς λήξη που πρότεινε ο Βαρουφάκης

Γκλεζάκος (καθηγητής Χρηματοοικονομικής): Πρόκειται για κλασικό κούρεμα

Διαβάστε στο STAR.GR: Τι είναι τα ομόλογα χωρίς λήξη που πρότεινε ο Βαρουφάκης
Ομόλογα συνδεδεμένα με την ανάπτυξη της οικονομίας και ομόλογα χωρίς λήξη είναι η πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος εγκαταλείπει τη ρητορική περί «κουρέματος» καθώς ο όρος δεν γίνεται αποδεκτός από τη Γερμανία αλλά και άλλους πιστωτές της χώρας.

Τι εστί όμως ομόλογα χωρίς λήξη και πως αυτό θα ωφελήσει την Ελλάδα; Τις απαντήσεις τις έδωσε στην εκπομπή «Live U» του STAR ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου του Πειραιά Μιχάλης Γκλεζάκος.

«Το χρήμα, άρα και το δάνειο που οφείλουμε, έχει μια αξία σε σχέση με το χρόνο και τα επιτόκια. Επομένως είναι κλασικό κούρεμα η πρόταση του κ. Βαρουφάκη» τονίζει ο ίδιος και εξηγεί: «Αν πχ. έχω ένα δάνειο και πρέπει να πληρώνω 5% επιτόκιο το χρόνο και μου πει ο δανειστής θα πληρώνεις 1% και σου μεταθέτω τη λήξη για 20 χρόνια, αυτό ισοδυναμεί με κούρεμα 50%».

Συγκεκριμενοποιώντας το παράδειγμα με τα ομόλογα χωρίς λήξη, ο κ. Γκλέζάκος τονίζει: «Εάν τώρα δώσω ένα διηνεκές ομόλογο με 1% και στη συνέχεια τα επιτόκια πάνε στο 3% -γιατί θα πάνε προοπτικά, σε 5-10 χρόνια, ψηλά- θα έχω κούρεμα 60%».

Σύμφωνα με τον ίδιο «ξέρει τι λέει ο Βαρουφάκης αλλά το θέμα είναι αν θα το δεχθούν οι εταίροι μας διότι από τις προτάσεις έως την αποδοχή είναι μεγάλη η απόσταση».

«Εν κατακλείδι, με τα ομόλογα χωρίς λήξη, απλά θα πληρώνουμε έναν τόκο στο διηνεκές. Όσο θα ανεβαίνουν τα επιτόκια στη συνέχεια, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κούρεμα» προσθέτει ο κ. Γκλεζάκος, ο οποίος σπεύδει να καθησυχάσει και όσους θεωρούν ότι με τα ομόλογα χωρίς λήξη θα χρωστάμε επ’ άπειρον: «Μη φοβάται κανείς ότι αφού είναι χωρίς λήξη θα χρωστάμε για πάντα: Εάν δώσω ένα ομόλογο με 2% και στη συνέχεια πάνε τα επιτόκια στο 4%, οι τιμές των ομολόγων αυτών θα πέσουν στο 50%. Μπορώ λοιπόν εγώ να βγω και να το αγοράσω και να μειώσω το χρέος».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου του Πειραιά, τα διηνεκή ομόλογα «τα είχε ξεκινήσει η Αγγλία τον 18ο αιώνα».

Τέλος, ο κ. Γκλεζάκος σχολίασε και τα ομόλογα ανάπτυξης με τα οποία ο κ. Βαρουφάκης προτείνει να αντικαταστήσουν τα ευρωπαϊκά δάνεια: «Με τα ομόλογα θα πληρώνουμε με βάση το πως πάει η οικονομία και θα αποφύγουμε αυτό που γίνεται σήμερα που -είτε έχουμε να φάμε είτε όχι- θα πληρώσουμε. Σε αυτή την περίπτω��η είναι ηπιότερο το κούρεμα αλλά μας διευκολύνει από πλευράς ρευστότητας».
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top