Κατεπείγον σχέδιο για τα έσοδα: Νέα ρύθμιση για τα χρέη στην εφορία

Οι 5 παρεμβάσεις - Τι αλλάζει στις 100 δόσεις

Φιλόδοξο σχέδιο για να αντιμετωπιστεί η σημαντική κάμψη που παρουσιάζουν τους τελευταίους μήνες οι εισπράξεις φορολογικών εσόδων αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή εντός των προσεχών εβδομάδων η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Το σχέδιο περιλαμβάνει παρεμβάσεις στην ισχύουσα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών ώστε να γίνει ακόμη πιο ευνοϊκή και να συμπεριλάβει περισσότερους οφειλέτες, νέα ρύθμιση για άμεση περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και αναδιοργάνωση των φοροελεγκτικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις με στελέχη των φοροελεγκτικών μηχανισμών με στελέχη των φοροελεγκτικών υπηρεσιών, έχει ήδη αρχίσει να δίδει οδηγίες και κατευθύνσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το «κραχ» που έχει προκληθεί στα φορολογικά έσοδα εξαιτίας της χαλάρωσης που υπήρξε σε όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Το πακέτο των παρεμβάσεων το οποίο έχει αρχίσει να συζητά η νέα αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη περιλαμβάνει:

* την τροποποίηση της ρύθμισης για την τμηματική καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προ�� το Δημόσιο έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις. Θα δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση πολύ περισσότεροι φορολογούμενοι μέσω της μείωσης του ελάχιστου ορίου της μηνιαίας δόσης κάτω από τα 50 ευρώ,

* τη ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών με μια νέα συνοπτική διαδικασία περαίωσης. Στους φορολογούμενους αυτούς θα δοθεί η δυνατότητα να δηλώσουν ακαθάριστα έσοδα και καθαρά εισοδήματα που έχουν αποκρύψει από την εφορία, να πληρώσουν μόνο τους πρόσθετους φόρους που θα προκύψουν και να γλιτώσουν από τα πρόστιμα, τις προσαυξήσεις και τους τόκους που θα πλήρωναν εάν γινόταν φορολογικός έλεγχος,

* την επαναφορά της αρμοδιότητας της διενέργειας προληπτικών ελέγχων για τον εντοπισμό παραβάσεων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), η οποία συνεστήθη από την προηγούμενη κυβέρνηση έχοντας αποσπάσει τις αρμοδιότητες των προληπτικών ελέγχων από το ΣΔΟΕ, θα καταργηθεί. Το ΣΔΟΕ θα μπορεί και πάλι να στέλνει στους δρόμους συνεργεία υπαλλήλων του για να πραγματοποιούν ελέγχους στη διακίνηση προϊόντων, στην έκδοση αποδείξεων-τιμολογίων και στην απόδοση του ΦΠΑ. Επίσης το ΣΔΟΕ θα αποκτήσει και πάλι τη δυνατότητα να οργανώνει ειδικές ελεγκτικές δράσεις σε πεδία όπου υπάρχουν σαφείς ενδείξεις φοροδιαφυγής (π.χ. «μαύρα» συμβόλαια ενοικίασης πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών),

* τη διενέργεια ελέγχων «πόθεν έσχες» από το ΣΔΟΕ σε υποθέσεις φορολογουμένων με πολύ μεγάλα ποσά καταθέσεων τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν συμπεριλάβει στις φορολογικές τους δηλώσεις,

* την άμεση ενίσχυση των μονάδων του υπουργείου Οικονομικών που ασχολούνται με τις λίστες των μεγαλοφοροφυγάδων, όπως είναι το ΚΕΦΟΜΕΠ και το ΣΔΟΕ, με επιπλέον ελεγκτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top