Αυτόνομη θέρμανση στις πολυκατοικίες: Τι βήματα πρέπει να ακολουθήσετε

Απαιτείται σε κάθε περίπτωση σύγκληση της γενικής συνέλευσης

Αυτόνομη θέρμανση στις πολυκατοικίες: Τι βήματα πρέπει να ακολουθήσετε
Συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία ενδεχομένως να φθάσει σε διάρκεια του 2,5-3 μήνες, θα χρειάζεται να ακολουθήσουν όσοι επιθυμούν να αυτονομηθούν από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης της πολυκατοικίας, είτε αυτό λειτουργεί με πετρέλαιο είτε με φυσικό αέριο.

Η ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του κλάδου φυσικού αερίου (το οποίο έχει τεθεί προς δημόσια διαβούλευση) καταργεί την υφιστάμενη υποχρέωση για έγκριση από την πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας (το 50% +1) και περιγράφει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος.

Όπως ορίζεται, το θέμα πρέπει αρχικά να συζητηθεί σε γενική συνέλευση της πολυκατοικίας. Η σύγκλησή της μπορεί να γίνει είτε από τον διαχειριστή είτε με αίτημα του ενδιαφερόμενου, ενώ η προθεσμία από τη στιγμή που γίνει το αίτημα είναι 30 ημέρες.

Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται στη γενική συνέλευση να παρουσιάσει πάνω από μία προσφορές από εξειδικευμένα συνεργεία για τη μετατροπή σε φυσικό αέριο.

Εάν η γενική συνέλευση απορρίψει το αίτημα ή συμφωνήσει αλλά δεν προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης εντός 45 ημερών, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προχωρήσει τις διαδικασίες για εγκατάσταση αυτόνομης θέρμανσης.

Δεν γλιτώνουν από τα κοινόχρηστα όσοι αυτονομηθούν

Όπως σας έχουμε ενημερώσει από το star.gr, όσοι αποκοπούν από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης θα συμμετέχουν σε ποσοστό έως 25% του προσδιορισμένου ποσοστού στις κοινόχρηστες δαπάνες.

Ειδικότερα, η συμμετοχή των «αυτόνομων» ιδιοκτησιών στις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης ορίζεται ως εξής:

- Επί συστήματος κεντρικής θέρμανσης με ωρομετρητές ή θερμιδομετρητές αυτονομίας, το προβλεπόμενο από τη σχετική μελέτη ποσοστό της πάγιας συμμετοχής της ιδιοκτησίας αυτής, με ανώτατο όριο το 25%.

- Επί συστήματος κεντρικής θέρμανσης χωρίς ωρομετρητές ή θερμιδομετρητές, το μειωμένο ποσοστό συμμετοχής που προβλέπεται από τον κανονισμό του κτιρίου για τις κενές και μη χρησιμοποιούμενες ιδιοκτησίες, με ανώτατο όριο το 25%.

- Αν δεν προβλέπεται από τον κανονισμό μειωμένο ποσοστό συμμετοχής, το 25% του προσδιορισμένου ποσοστού συμμετοχής της ιδιοκτησίας στις δαπάνες αυτές.

Πάντως, η γενική συνέλευση του κτιρίου μπορεί οποτεδήποτε, με απόφασή της, να αποφασίσει ποσοστό πάγιας συμμετοχής μικρότερο από 25% ή και πλήρη απαλλαγή των ιδιοκτησιών που αυτονομούνται.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top