Τα καλά της έκλειψης: Και το 2015 απόσυρση στα αυτοκίνητα-Τα βήματα για την αγορά νέου Ι.Χ.

Σχετική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή

Τα καλά της έκλειψης: Και το 2015 απόσυρση στα αυτοκίνητα-Τα βήματα για την αγορά νέου Ι.Χ.

​Ποιος είπε ότι όταν έχουμε έκλειψη Ηλίου δεν συμβαίνουν και ευχάριστα γεγονότα; Μπορεί ο Ερμής να είναι ανάδρομος και να δυσκολεύει την επικοινωνία, τις μεταφορές και τις μετακινήσεις μας (τρανταχτή απόδειξη τα πολλαπλά δυνατά τροχαία που γίνονται τελευταία) ωστόσο οι πλανήτες μας φέρνουν και θετικές εξελίξεις στο θέμα αυτοκίνητο!

Όσοι λοιπόν σκέφτεστε να αγοράσετε νέο αμάξι είστε τυχεροί, διότι επεκτείνεται και το 2015 η απόσυρση των παλιών ΙΧ. Αυτό προβλέπει σχετική τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα Πέμπτη στη Βουλή.

Το κίνητρο της απόσυρσης, δηλαδή η πλήρης απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης ή η έκπτωση 50% στο τέλος ταξινόμησης (ανάλογα τον κυβισμό) θα ισχύει για αυτοκίνητα που θα αποσυρθο��ν έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2015 και για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2001 και αναμένεται να τονώσει την αγορά.

Στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων καταδεικνύουν από τις αρχές του 2014 μέχρι σήμερα έχουν αποσυρθεί περίπου 52.400 αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα 41.850 αντικαταστάθηκαν με καινούργια.

Συνήθως την απόσυρση αναλαμβάνουν οι εταιρείες που πωλούν τα καινούρια αυτοκίνητα.

Υπενθυμίζεται ότι το ύψος του ποσού που θα εισπράξετε για την απόσυρση υπολογίζεται με κριτήριο όχι το παλιό αυτοκίνητο, αλλά τον κυβισμό του καινούριου.

Έτσι σύμφωνα με τη ρύθμιση η αξία της απόσυρσης είναι:

- 300 ευρώ αν αγοράσετε αυτοκίνητο έως 900 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 6.000 ευρώ
- έως 960 ευρώ αν αγοράσετε αυτοκίνητο από 901 μέχρι 1.400 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 8.000 ευρώ
- έως 1.430 ευρώ αν αγοράσετε αυτοκίνητο από 1.401 μέχρι 1.600 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 11.000 ευρώ
- έως 2.800 ευρώ αν αγοράσετε αυτοκίνητο από 1.601 μέχρι και 2.000 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι 14.000 ευρώ.
Τι είναι το τέλος ταξινόμησης;
Το τέλος ταξινόμησης επιβάλλεται στην αγορά καινούριων ή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τα οποία προέρχονται είτε από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε από τρίτες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ποια είναι η διαδικασία της απόσυρσης

Από τη στιγμή που κάποιος ιδιοκτήτης αποφασίσει να αποχωριστεί το ΙΧ και να το στείλει για απόσυρση υπάρχουν, σύμφωνα με την Ημερησία, τέσσερα απλά βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει.

1: Να συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία καθορίζονται από τη νομική μορφή του ιδιοκτήτη του οχήματος.

2: Να κλείσει ραντεβού για τη συλλογή του οχήματος από το χώρο σας. Γερανό οδικής βοήθειας της εταιρείας που αναλαμβάνει την απόσυρση συλλέγει το όχημα από το χώρο του ιδιοκτήτη την ημέρα και ώρα που επιθυμεί εκείνος χωρίς επιβάρυνση.

3: Ο ιδιοκτήτης παραδίδει το όχημα στο οδηγό και εκείνος του δίνει μια βεβαίωση παραλαβής.

4: Ο ιδιοκτήτης περιμένει μέσω ταχυδρομείου το επίσημο Πιστοποιητικό Καταστροφής, πρόκειται για το επίσημο έγγραφο της διαγραφής.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top