Στον ΑΕΡΑ 100.000 δανειολήπτες του ΟΕΚ

Καμία ρύθμιση για τα δάνεια με επιδότηση από τον οργανισμό

​Στον αέρα βρίσκονται περίπου 100.000 δανειολήπτες που πήραν στεγαστικό δάνειο με επιδότηση ενοικίου από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), αφού παρά τις εξαγγελίες ακόμα δεν έχει γίνει καμία ρύθμιση για τα δάνειά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες που ανακαλύπτουν ότι αν καθυστερήσουν μια δόση του δανείου τους, λαμβάνουν ειδοποίηση από την τράπεζα να το τακτοποιήσουν γρήγορα, ενώ μετά από την τρίτη απλήρωτη δόση, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί το ποσό υπερήμερο και να τους ζητηθεί να το πληρώσουν αμέσως.

Αν οι δανειολήπτες ζητήσουν επιμήκυνση των δόσεων, θα χάσουν την επιδότηση επιτοκίου για το τμήμα της οφειλής που ρυθμίζουν με την τράπεζα.

Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις:

• Συνταξιούχος καθυστέρησε ένα μήνα τη δόση, έλαβ�� ειδοποίηση να τακτοποιήσει την οφειλή και τελικά κατάφερε να κρατήσει την επιδότηση επιτοκίου
• Μισθωτός χρωστούσε τέσσερις δόσεις, υποχρεώθηκε να κάνει ρύθμιση με την τράπεζα για επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής κατά τέσσερα χρόνια. Πλήρωνε 700€ με την επιδότηση ενοικίου αλλά μετά τη ρύθμιση έχασε το επιδοτούμενο επιτόκιο και η δόση έφτασε στα 550€. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν υπήρχε η τροπολογία, ο δα��ειολήπτης του πρώην ΟΕΚ θα πλήρωνε δόση 350€ και θα είχε διατηρήσει την επιδότηση επιτοκίου για τέσσερα χρόνια!

Η τροπολογία που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Σεπτεμβρίου και αν και επρόκειτο να ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρόικας για άγνωστο λόγο δεν συνέβη αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αναμένει να πάρει το πράσινο φως από την τρόικα στη διαπραγμάτευση που θα γίνει στο Παρίσι στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου και έπειτα θα καταθέσει την τροπολογία επικαιροποιημένη.

Η ρύθμιση που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση από τον Απρίλιο προβλέπει:

1. Τα δάνεια που πήραν οι δικαιούχοι με επιδότηση ενοικίου αποκλειστικά από τον πρώην ΟΕΚ, επιμηκύνονται με τον όρο ότι οι δανειολήπτες, όταν θα κάνουν την αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση, δεν θα χρωστούν έξι δόσεις
2. Ο ΟΑΕΔ, χωρίς να εμπλέκεται στη διαπραγμάτευση του οφειλέτη με την τράπεζα, θα εξακολουθεί να καταβάλει την επιδότηση επιτοκίου, υπό την προϋπόθεση ότι ��ο συνολικό ποσό της επιδότησης δεν θα υπερβεί το ποσό που προέβλεπε η αρχική σύμβαση
3. Οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση μέσα σε έξι μήνες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top