Τα "αγκάθια" για τη φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία

Συνάντηση Στουρνάρα με την Ελβετίδα ομόλογο του Βίντμερ-Σλουμπφ

Τα "αγκάθια" για τη φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία

​Πολύ μεγάλη απόσταση χωρίζει την Ελλάδα και την Ελβετία αναφορικά με τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών το πρόσφατο ταξίδι του αρμόδιου υφυπουργού κ. Γιώργου Μαυραγάνη πιστοποίησε τη διάσταση απόψεων των δυο πλευρών και περιορίστηκε στην ανταλλαγή απόψεων για γενικότερα διμερή θέματα φορολογίας στο πλαίσιο και της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν στο Capital.gr ότι, τα βασικά "αγκάθια" για την επίτευξη συμφωνίας φορολόγησης των καταθέσεων Ελλήνων κατοίκων στο ελβετικό τραπεζικό σύστημα είναι δυο:

- η Ελλάδα έχει θέσει ως όρο για την επίτευξη συμφωνίας φορολόγησης την καταβολή ενός σημαντικού ποσού από την πλευρά της Ελβετίας στην Ελλάδα. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ. Από την πλευρά της Ελβετίας αποκλείεται η καταβολή οποιουδήποτε ποσού ως προκαταβολή στην Ελλάδα φόρων για τις καταθέσεις των Ελλήνων. Οι Ελβετοί θεωρούν ότι αυτό θα προκαλέσει σημαντική αιμορραγία στο ελβετικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο ήδη δοκιμάζεται λόγω της εκροής που έχουν προκαλέσει γεγονότα όπως η διαρροή της λίστας Λαγκάρντ (ή Φαλτσιάνι) και η σύναψη συμφωνιών φορολόγησης με άλλες χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία.

- το δεύτερο εμπόριο για την επίτευξη συμφωνίας είναι η στάση που κρατά η Ελβετία αναφορικά με την αναδρομική φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων. Η θέση της Ελβετίας είναι ότι από τη στιγμή που τα επιχειρηματικά κέρδη από ναυτιλιακές εργασίες είναι αφορολόγητα στην Ελλάδα, δεν είναι δυνατόν να ζητείται η φορολόγησή τους από την Ελβετία. Και αυτό με δεδομένο ότι σημαντικά ποσά Ελλήνων που είναι κατατεθειμένα στις ελβετικές τράπεζες αποτελούν κέρδη από ναυτιλιακές εργασίες.

Εν τω μεταξύ, η Ελβετίδα υπουργός Οικονομικών Εβελίν Βίντμερ-Σλουμπφ έρχεται την ερχόμενη Τρίτη 4 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, καθώς έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, όπου θα γίνει μια τελευταία προσπάθεια για το γεφύρωμα των διαφορών και την επίτευξη συμφωνίας.

Οι γνώστες όμως του θέματος κρατούν πολύ μικρό καλάθι!

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top