ΝΕΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Πετρέλαιο θέρμανσης με μείωση 15% στον ΕΦΚ θα ζητήσει το ΥΠΟΙΚ

Κομισιόν: Αυξήστε τους φόρους σε πετρέλαιο κίνησης, ρεύμα και φυσικό αέριο

ΝΕΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Πετρέλαιο θέρμανσης με μείωση 15% στον ΕΦΚ θα ζητήσει το ΥΠΟΙΚ

​Το υπουργείο Οικονομικών, υπέβαλε σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφο που απέστειλε χθες στην τρόικα, αίτημα μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% ή από τα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 280 ευρώ.

Αν περάσει το αίτημα η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα πέσει κατά 4 λεπτά το λίτρο για όλους.

Επιπρόσθετα οι δικαιούχοι επιστροφής φόρου θα μπορούν να προσδοκούν μείωση της τιμής στα 91 -92 λεπτά το λίτρο, δηλαδή στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2012.

Μάλιστα, οι δικαιούχοι θα διευρυνθούν και παράλληλα σχεδιάζεται να λάβουν προκαταβολικά το ένα τέταρτο της αυξημένης επιστροφής των 34-35 λεπτών το λίτρο (από 28 λεπτά πέρυσι).

Το βασικό επιχείρημα, είναι ότι αν μειωθεί ο ΕΦΚ κατά 15% και αντί με 33 λεπτά το λίτρο επιβαρύνει με 28 λεπτά το λίτρο τη λιανική τιμή, η διαφορά των 4 λεπτών που θα προκύψει στην τελική τιμή, δεν οδηγεί σε άρση του «μπλόκου» στο λαθρεμπόριο στο οποίο στόχευε η εξίσωση των δύο φόρων.

Παράλληλα, μετά την πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης κατά 70% πέρυσι, την οποία επισημαίνει και το προσχέδιο του προ��πολογισμού και τη χασούρα κοντά στα 200 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ, η μείωση του φόρου κατά 15% εκτιμάται πως θα έχει τουλάχιστον ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα εξαιτίας της αύξησης της κατανάλωσης που θα προκαλέσει.

"Αυξήστε τους φόρους σε πετρέλαιο κίνησης, ρεύμα και φυσικό αέριο"

Την ώρα που η κυβέρνηση σκέφτεται την μείωση του ΕΦΚ, με έκθεση της η Κομισιόν συστήνει την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης, η οποία θα συμπαρασύρει αυτομάτως και την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι κακώς η Ελλάδα προχώρησε στη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης, καθώς με αυτό το τρόπο έδωσε πλεονέκτημα στην κατανάλωση του πετρελαίου κίνησης έναντι της βενζίνης.

Στην ίδια έκθεση, επισημαίνεται και η ανάγκη αύξησης του …. χαμηλού ΦΠΑ που ισχύει στην Ελλάδα για το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και για το φυσικό αέριο, προτείνοντας την απευθείας ενίσχυση των ευπαθών νοικοκυριών.

Βίντεο star εκπομπή live u

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top