Ώρα μηδέν: Τι μέλλει γενέσθαι με τις 13 συνεταιριστικές τράπεζες

Ποιες κάνουν αγώνα δρόμου για να αποφύγουν το «λουκέτο»

Ώρα μηδέν: Τι μέλλει γενέσθαι με τις 13 συνεταιριστικές τράπεζες

Σε αγώνα δρόμου για την εξεύρεση από τις τοπικές κοινωνίες 58-63 εκατ. ευρώ μέσω της αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου αποδύονται 6 συνεταιριστικές τράπεζες μέσα στον Οκτώβριο προκειμένου να καλύψουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Πρόκειται για τις συνεταιριστικές Τράπεζες σε Δυτική Μακεδονία, Δωδεκάνησα, Εύβοια, Ήπειρο, Πελοπόννησο και Σέρρες, οι οποίες θα καλέσουν παλιούς και νέους συνεταιριστές-μετόχους να επενδύσουν από 4-17 εκατ. ευρώ προκειμένου να διασφαλίσουν τη συνέχεια της λειτουργίας τους και να αποφευχθεί ο κίνδυνος μελλοντικής εκκαθάρισης, όπως συνέβη την περασμένη άνοιξη με την ιστορική τράπεζα της Λαμίας (είχε ιδρυθεί το 1900), την Αχαϊκή και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου-Λήμνου.

Σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσουν αυξήσεις κεφαλαίου από τις υπόλοιπες 7 συνεταιριστικές τράπεζες (Δράμας, Έβρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Παγκρήτια, Πιερίας, και Χανίων), οι οποίες πληρούν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αλλά θα αναζητήσουν κεφάλαια για περαιτέρω ανάπτυξη.

Αισιοδοξία από πλευράς τραπεζών

Την ίδια ώρα τα στελέχη των συνεταιριστικών τραπεζών -οι επισφάλειες των οποίων είναι 25%- εμφανίζονται αισιόδοξα ότι θα καλυφθούν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και θα προχωρήσουν τα σχέδια για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) παράλληλα με τις αλλαγές που προωθούνται στο θεσμικό πλαίσιο.

Για να επιτευχθεί ο στόχος της δημιουργίας Τράπεζας για τις ΜμΕ, οι εκπρόσωποι των συνεταιριστικών τραπεζών, οι οποίοι βρίσκονται σε επαφές με την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ, απευθύνουν έκκληση προς τα μέλη των ΜμΕ να στηρίξουν τις αυξήσεις.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών κ. Μυρτάκης αναφερόμενος στη δημιουργία Τράπεζας για τους Μικρομεσαίους, σημείωσε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει τις εξελίξεις καθώς δεν δημιουργείται νέα Τράπεζα στην Ελληνική αγορά αλλά προσαρμόζονται οι υφιστάμενες συνεταιριστικές στις ανάγκες των μικρομεσαίων, ενώ θετικά εκφράστηκαν για το εγχείρημα και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Καββαθάς αλλά και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Κορκίδης.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top