Κεγκέρογλου: ενοποιούνται τα κοινωνικά επιδόματα από 1/1/ 2015

Με φορέα υλοποίησης τον ΟΟΣΑ

Κεγκέρογλου: ενοποιούνται τα κοινωνικά επιδόματα από 1/1/ 2015

Πρόγραμμα ενοποίησης των κοινωνικών επιδομάτων θα εφαρμοστεί από 1/1/2015, με φορέα υλοποίησης τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλης Κεγκέρογλου, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της σχετικής μελέτης του ΟΟΣΑ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας

Στόχος του προγράμματος είναι να συμβάλει στην έξοδο των ωφελουμένων από το «φαύλο κύκλο της φτώχειας» ενώ στο πλαίσιο της εφαρμογής του θα συγκροτηθεί το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Προνοιακών Επιδομάτων.

«Σήμερα ολοκληρώνεται η λειτουργική επισκόπηση των κοινωνικών προγραμμάτων με στόχο την ορθολογικότερη εφαρμογή τους και τη δικαιότερη κατανομή τους στους δικαιούχους» ανέφερε ο κ. Κεγκέρογλου.

Όπως πρόσθεσε, «ακρογωνιαίος λίθος της προτεινόμενης πολιτικής είναι να δημιουργήσουμε ένα “δίχτυ ασφαλείας” το οποίο με τη σειρά του θα κατοχυρώνει και στη χώρα μας ένα “ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης” σε κάθε πολίτη», ενώ πυλώνες της πολιτικής που έχει σχεδιασθεί είναι η δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Προνοιακών Επιδομάτων, η απόδοση των οικογενειακών επιδομάτων στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων, η επιμήκυνση της καταβολής του επιδόματος ανεργίας, η διεύρυνση της ομάδας των δικαιούχων, η αναβάθμιση του μηχανισμού ελέγχων καταβολής επιδομάτων αναπηρίας, και η ενοποίηση των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Όπως έχει ήδη νομοθετηθεί, η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος έχει προγραμματισθεί να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2014 και θα περιλαμβάνει την χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με άμεση οικονομική ενίσχυση των ωφελουμένων και την παροχή πλέγματος υπηρεσιών από τις οποίες η ομάδα - στόχου για τυπικούς ή μη λόγους έχει αποκλειστεί.

Στα συμπεράσματα της μελέτης του ΟΟΣΑ για τα κοινωνικά προγράμματα αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι το ποσοστό μακροχρόνια ανέργων έφτασε στο 50% το 2011 και ξεπέρασε το 60% το 2012, ενώ είναι αλματώδης αύξηση της ανεργίας στους νέους από το 2008.

Για τα μέτρα λιτότητας που έχουν ληφθεί αναφέρεται ότι το 2009, το 19,6% του ελληνικού πληθυσμού βρισκόταν κάτω από το κατώφλι της φτώχειας, αλλά ��ο ποσοστό αυξήθηκε οριακά μετά την οικονομική ύφεση και την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας το 2010 και το 2011. Συνδυαστικά, το ποσοστό των ατόμων κάτω από το όριο της φτώχειας αυξήθηκε στο 25,83% του συνολικού πληθυσμού το 2010 και στο 30,49% το 2011.

Η μελέτη του ΟΟΣΑ θεωρεί απαραίτητη τη σύσταση μιας διακυβερνητικής Ομάδας Κρούσης (Task Force), με επικεφαλής το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, η οποία θα αναφέρεται στον πρωθυπουργό.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top