Νέο χαρτονόμισμα των 5 ευρώ κυκλοφορεί στην Ευρωζώνη

Θα αποσυρθούν σταδιακά τα παλιά χαρτονομίσματα

Σε κυκλοφορία σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ έχει τεθεί σήμερα Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου το νέο χαρτονόμισμα των 5 ευρώ, όπως σας είπαμε και χθες.

Στο πρώτο τραπεζογραμμάτιο της σειράς «Ευρώπη», έχουν ενσωματωθεί καινούργια και ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Στο υδατογράφημα και στο ολόγραμμα εμφανίζεται μια προσωπογραφία της Ευρώπης, της ελληνικής μυθολογίας, από την οποία προήλθε και η ονομασία της νέας σειράς τραπεζογραμματίων.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ευδιάκριτου «αριθμού με βαθυπράσινο χρώμα» είναι η εναλλαγή από βαθύ πράσινο σε βαθύ μπλε, καθώς και μια αίσθηση κίνησης του φωτός από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα.

Με τη βοήθεια μικρών ανάγλυφων γραμμών στην αριστερή και τη δεξιά άκρη του τραπεζογραμματίου διευκολύνεται η αναγνώρισή του, ιδίως από άτομα με προβλήματα όρασης.

Το νέο πεντάευρω, τέλος, φέρει την υπογραφή του Μάριο Ντράγκι (αντί του Τρισέ, όπως στα περισσότερα χαρτονομίσματα που κυκλοφορούν) κάτω από το σήμα της ΕΕ. Η υπογραφή του νέου κεντρικού τραπεζίτη βρισκόταν μέχρι στιγμής μόνο σε μερικά χαρτονομίσματα των 10 ευρώ.

Τα παλιά τραπεζογραμμάτια των 5 ευρώ της πρώτης σειράς θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν παράλληλα με τα νέα τραπεζογραμμάτια και θα αρχίσουν σταδιακά να αποσύρονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top