Γ. Στουρνάρας: ισορροπεί ξανά η ελληνική οικονομία

Τι ανέφερε για φορολογικό σύστημα και επενδύσεις

«Η ελληνική οικονομία ισορροπεί ξανά» ανέφερε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε χαιρετισμό του στην 16η ετήσια παγκόσμια έρευνα της Price Waterhouse Coopers.

Ο κ. Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών νομοσχέδιο που αξιοποιεί επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης μέσω του χρηματιστηρίου και ότι εκσυγχρονίζεται το νομικό πλαίσιο που διέπει τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία.

Χαρακτήρισε ακόμα «ακρογωνιαίο λίθο» του νέου φορολογικού συστήματος τη θέσπιση και εφαρμογή ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, το οποίο θα περιλαμβάν��ι αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων.

Ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε τη συμφωνία ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Cosco και Hewlett-Packard, την απόφαση της Philip Morris να απορροφά το 50% της ελληνικής παραγωγής του καπνού για περίοδο τριών χρόνων, τη δημιουργία στην Κομοτηνή σύγχρονης μονάδας ανακύκλωσης μπαταριών από τη βιομηχανία Sunlight, στο κέντρο έρευνας και καινοτομίας που εγκαινίασε στην Αθήνα η Procter and Gamble και στην πρόθεση της Unilever να αρχίσει την παραγωγή των προϊόντων της στην Ελλάδα, που σήμερα εισάγονται από την Ευρώπη.

Για το φορολογικό νομοσχέδιο ανέφερε ότι επιδιώκεται να θεσμοθετηθεί ένα ενιαίο, απλό, σταθερό και αποτελεσματικό σύστημα, που καταργεί τις πολυάριθμες και αποσπασματικές νομοθετικές ρυθμίσεις, με θέσπιση και εφαρμογή επίσης του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

Κατά τον κ. Στουρνάρα, το πιο σημαντικό επίτευγμα για την ελληνική οικονομία είναι η εντυπωσιακή μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, από το 15% το 2008 σε επίπεδα κάτω του 2% για το 2012. Όπως εκτίμησε, αν αυτή η τάση συνεχιστεί, είναι πιθανό το 2013 να είναι το πρώτο έτος, μετά από δεκαετίες, που το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, μετά από τις κατάλληλες προσαρμογές, θα είναι περίπου ισοσκελισμένο.

Για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2012 και Ιανουαρίου 2013 επισήμανε ότι τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης εξελίσσεται ικανοποιητικά. ��νέφερε ακόμη ότι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ότι οι καταθέσεις επιστρέφουν στη χώρα.

Για το νέο ΕΣΠΑ δήλωσε ότι εξασφαλίσθηκε πολύ μεγαλύτερη αύξηση κονδυλίων, σε σχέση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής, από όλες τις χώρες της ΕΕ και ότι η Ελλάδα θα λάβει επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη που δεν προσμετράται στο ΕΣΠΑ, ενώ θα υπάρξει και ένα ειδικό κονδύλι για την ανεργία των νέων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top