Φοροδιαφυγή τέλος; Σε πλήρη λειτουργία εντός Ιουνίου το σύστημα Elenxis

Αποτελέσματα ήδη από την πιλοτική χρήση του προγράμματος

Εντός Ιουνίου εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το σύστημα Elenxis του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο διενεργεί στοχευμένους ηλεκτρονικούς φορολογικούς ελέγχους.

Αν και το σύστημα είναι έτοιμο, δεν έχει περιέλθει σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία και δεν έχουν ξεκινήσει οι διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων, καθώς ακόμη δεν έχουν εκπαιδευτεί οι υπάλληλοι που θα χειρίζονται την εφαρμογή.

Η εκπαίδευση των χειριστών των προγραμμάτων διαρκεί συνολικά μία εβδομάδα, ωστόσο η έλλειψη εκπαιδευτών αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις στην έναρξη λειτουργίας των συστημάτων ελέγχου, αφού τα εκπαιδευτικά προγράμματα αφορούν 15μελείς κάθε φορά ομάδες.

Αισιόδοξες εκτιμήσεις τοποθετούν χρονικά την ενεργοποίηση του Elenxis τον Απρίλιο ωστόσο υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν πιο ρεαλιστική την πλήρη επιχειρησιακή ενεργοποίηση τον Ιούνιο.

Πάντως η αποτελεσματικότητα του συστήματος έχει ήδη διαφανεί, καθώς κατά την πιλοτική χρήση του Elenxis εντοπίσθηκαν 1.750 φυσικά πρόσωπα που στο παρελθόν είχαν αποκομίσει μεγάλες υπεραξίες από την πώληση ακινήτων, αλλά δεν είχαν δηλώσει τα αντίστοιχα εισοδήματα (από την πώληση ακινήτων αποκτηθέντων με αγορά ή ανέγερση).

Πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν ήδη συγκροτηθεί ειδικά συνεργεία ελέγχου για την διενέργεια οριστικού φορολογικού ελέγχου στους εν λόγω φορολογουμένους με στόχο να εξακριβωθεί αν υπήρξε απόκρυψη εισοδημάτων από εμπορικού χαρακτήρα πωλήσεις ακινήτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top