Έκπληξη από την ΕΙΤΗΣΕΕ για την προχειρότητα της πρότασης Κατρούγκαλου

Χωρίς αριθμούς και χωρίς μελέτη-Δηλώνει έτοιμη να συζητήσει μια βιώσιμη λύση

Έκπληξη από την ΕΙΤΗΣΕΕ για την προχειρότητα της πρότασης Κατρούγκαλου

Μετά την τετραήμερη απεργία των δημοσιογράφων ο Γιώργος Κατρούγκαλος επανήλθε με νέα πρόταση, τη διατήρηση του αγγελιόσημου μέσω των εργοδοτικών οργανώσεων και των σωματείων των εργαζομένων στον Τύπο, χωρίς όμως να παραθέσει συγκεκριμένους αριθμούς και χωρίς να έχει στα χέρια του κάποια μελέτη βιωσιμότητας.

«Δυστυχώς στο πλαίσιο μίας θεολογικής εμμονής, οι δανειστές μας επέμειναν στην κατάργηση του αγγελιόσημου και γι' αυτό το λόγο καλέσαμε αυτή τη συνάντηση» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας εξέφρασε την έκπληξή της για την προχειρότητα της πρότασης Κατρούγκαλου, δηλώνει όμως ότι είναι έτοιμη να συζητήσει οποιαδήποτε λύση είναι προς το μακροπρόθεσμο των εργαζομένων, θέτοντας προϋποθέσεις, μεταξύ άλλων:

-Να προσκομισθούν οι αυτονόητες μελέτες (αναλογιστική κλπ) και να τεκμηριωθεί η βιωσιμότητα της όποιας πρότασης χρηματοδότησης.
-Να ασφαλιστεί το σύνολο του προσωπικού όλων των μέσων χωρίς εξαιρέσεις.
-Οι παροχές του ταμείου να είναι καλύτερες από αυτές που θα παρέχει ο ΕΟΠΠΥ και το ΕΤΕΑΠ, διαφορετικά δεν έχει νόημα η πρόταση - συζήτηση.
-Οι επιπλέον παροχές να δικαιολογούν το επιπλέον κόστος.

«Χάρη στο αγγελιόσημο δεν υφίσταται χρηματοδότηση από το κράτος. Επίσης, οι εργοδοτικές εισφορές καλύπτονται από το αγγελιόσημο και χάρη σε αυτό απαλλάσσεται και το δημόσιο ως εργοδότης. Το δημόσιο θα πληρώσει 384 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάθε συνταξιούχο τη στιγμή που σήμερα δεν πληρώνει τίποτα» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Δημήτρης Κουμπιάς από το βήμα της Βουλής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Σταμάτης Νικολόπουλος, τόνισε πως «η κατάργηση του αγγελιοσήμου που είπαμε ότι είναι οιονεί εργοδοτική εισφορά κατοχυρώνει με τον τρόπο που είναι θεσμοθετημένη την ανεξαρτησία των ταμείων που σημαίνει ταυτόχρονα και ανεξαρτησία των δημοσιογράφων»

Όπως τονίζουν οι δημοσιογραφικές ενώσεις, τυχόν κατάργησή του θα επιβαρύνει το κράτος με την υποχρέωση ά��εσης χρηματοδότησης, μία πρόσθετη δαπάνη που εκτιμάται σε 1,8 δις ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Ο ΕΔΟΕΑΠ δεν επιβαρύνει έστω και στο ελάχιστο τον κρατικό προϋπολογισμό. Στους πόρους του δεν προβλέπεται εργοδοτική εισφορά παρά μόνο εισφορά εργαζομένου. Αντί εργοδοτικής εισφοράς έχει το θεσμοθετημένο έσοδο του αγγελιοσήμου» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, Ευάγγελος Τάτσης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ, «σύσσωμος ο αγωνιζόμενος κόσμος της ενημέρωσης συνεχίζει με τον ίδιο παλμό τις κινητοποιήσεις του εναντίον του κυβερνητικού νομοσχεδίου- έκτρωμα για το ασφαλιστικό που οδηγεί τους συνταξιούχους και εργαζόμενους της χώρας σε εξαθλίωση ενώ πλήττει θανάσιμα την ενημέρωση και τον κόσμο της. Τα σφαγιαστικά μέσα του νομοσχεδίου θέτουν σε ομηρία τους δημοσιογράφους και τους άλλους εργαζόμενους και τους μετατρέπει σε άβουλα όργανα της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Αντικειμενική, ελεύθερη και πλουραλιστική ενημέρωση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς να είναι εγγυημένη η αξιοπρέπεια των εργαζομένων στην ενημέρωση. Αξιοπρέπεια που διασφάλιζαν τα ταμεία και ο πόρος μας χωρίς να επιβαρύνουν ποτέ τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε με ένα ευρώ. Με την κατάργηση των ταμείων τους και του πόρου τους και την υφαρπαγή των αποθεματικών τους η ελληνική δημοσιογραφία τίθεται υπό διωγμό»

Και καταλήγει:

«Αγωνιζόμαστε ενωμένοι για

-τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.
-τη διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρο χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης»

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι λένε τα ιδιωτικά κανάλια για την συνάντηση με τον Γιώργο Κατρούγκαλο

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ για το τέλος της απεργίας των δημοσιογράφων





Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top