Αντιδρούν (και) τα κανάλια στις διαγραφές δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας

Για «αντιδημοκρατικές αποφάσεις» που «επιδιώκουν να ελέγξουν τον Τύπο και είναι σε απόλυτη ταύτιση με την αντίστοιχη προσπάθεια της κυβέρνησης να πλήξει την πολυφωνία», κάνει λόγο η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), σχολιάζοντας τις διαγραφές δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ, που, όπως σας έχουμε ενημερώσει, έχουν προκαλέσει «θύελλα» αντιδράσεων.

«Στις 5 Απριλίου 2016, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδίκαζε με ανακοίνωσή του “κάθε είδους προσπάθειες φίμωσης και εκφοβισμού δημοσιογράφων”. Μια μέρα αργότερα, εκδόθηκε η απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ με την οποία επιβάλλονται ποινές διαγραφής σε δημοσιογράφους που είχαν υποστηρίξει το «Ναι» κατά την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015. Η ΕΣΗΕΑ, λοιπόν, έτσι εμφανίζεται να πράττε�� αυτό για το οποίο κατηγορεί τους άλλους. Τα δύο αυτά γεγονότα δείχνουν τη μεροληπτική πρόθεση και την απόπειρα να ποινικοποιηθεί η αντίθετη άποψη από ορισμένους ακραίους κύκλους που επιλεκτικά αντιλαμβάνονται την ελευθερία της έκφρασης», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΙΤΗΣΕΕ.

Και συνεχίζει: «αποφάσεις όπως η συγκεκριμένη είναι αντιδημοκρατικές, επιδιώκουν να ελέγξουν τον Τύπο και είναι σε απόλυτη ταύτιση με την αντίστοιχη προσπάθεια της κυβέρνησης να πλήξει την πολυφωνία. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει μόνο τέσσερις άδειες πανελλήνιας εμβέλειας με διαγωνισμό που διενεργεί ο ίδιος ο Υπουργός Επικρατείας, ώστε να μπορεί να ελέγχει καλύτερα και να επηρεάζει τους ελάχιστους σταθμούς που επιδιώκει να μείνουν και τους εκπροσώπους του Τύπου».

«Η ελευθερία του λόγου, της πολιτικής έκφρασης και του Τύπου έχουν κατοχυρωθεί από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», επισημαίνει η Ένωση και καταλήγει: «Κι η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών θα έπρεπε να είναι η πρώτη που υπερασπίζεται αυτές τις αρχές, αντί να τις καταστρατηγεί. Αναμένουμε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ να αποκαταστήσει την τιμή και την υπόληψη του συνόλου των λειτουργών της ενημέρωσης που εκπροσωπεί, οι οποίες και παραβιάζονται βάναυσα από την ανεκδιήγητη αυτή απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top