ΕΣΡ για το ν/σ για τις άδειες: «χωρίς μελέτη, με υπάρχουσες ρυθμίσεις του 1995»

Τι αναφέρει σε πολυσέλιδη γνωμοδότησή του

ΕΣΡ για το ν/σ για τις άδειες: «χωρίς μελέτη, με υπάρχουσες ρυθμίσεις του 1995»

Δριμεία κριτική στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες ασκεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) σε γνωμοδότησή του, που εστάλη στον πρόεδρο της Βουλής και κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι συντάχθηκε χωρίς προηγούμενη μελέτη και πως κάποιες από τις ρυθμίσεις του υπάρχουν από το 1995 και αφορούν στην αναλογική τηλεόραση.

Σύμφωνα με το ΕΣΡ, το νομοσχέδιο φαίνεται να έχει συνταχθεί χωρίς να έχει προηγηθεί σοβαρή μελέτη των θεμάτων που προκύπτουν για τη λειτουργία της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, ενώ παράλληλα δεν λαμβάνονται υπόψη οι γενικότερες εξελίξεις που επηρεάζουν τα οπτικοακουστικά μέσα, όπως η ανάπτυξη το διαδικτύου και δορυφορικών υπηρεσιών.

Μάλιστα, σημειώνεται ότι περιλαμβάνει υφιστάμενες διατάξεις που χρονολογούνται από το 1995 και αφορούσαν τότε την αναλογική τηλεόραση, αναπαράγοντας προϋπάρχουσες ασάφειες και ερμηνευτικά προβλήματα.

Επιπλέον, το ΕΣΡ τονίζει ότι σε όλες τις χώρες που έχουν ολοκληρώσει τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση, ζητήματα όπως ο αριθμός των διαθέσιμων αδειών, το είδος των αδειών και η οικονομική βιωσιμότητα της κάθε κατηγορίας σταθμού (πχ ενημερωτικός), προϋποθέτουν μελέτη που διεξάγεται συνήθως από την αρμόδια ρυθμιστική Αρχή και κατόπιν διαβούλευσης, όχι με την κατάθεση νομοσχεδίων. Ακόμη, υπογραμμίζεται ότι σε καμία χώρα της Ε.Ε. δεν γίνεται διάκριση των αδειών σε γενικού περιεχομένου, ενημερωτικού και ψυχαγωγικού.

Τέλος, σημειώνει το Συμβούλιο, το νομοσχέδιο ακολουθεί την περπατημένη των προηγούμενων ανεφάρμοστων νόμων, όπου όλες οι αρμοδιότητες ανατίθενται σε υπου��γούς και το ίδιο περιορίζεται σε γνωμοδοτικό ρόλο, ενώ τονίζει ότι, σε περίπτωση που επιλεγεί το σύστημα του πλειοδοτικού διαγωνισμού, η τιμή εκκίνησης για τις δημοπρατούμενες άδειες θα πρέπει επίσης να διευκρινιστεί από την αρμόδια ρυθμιστική Αρχή και όχι από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Ολόκληρη η γνωμοδότηση του ΕΣΡ: anakoinosi_20102015.pdfanakoinosi_20102015.pdf

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top