«Έφυγε» ο δημοσιογράφος Γιώργος Κάρτερ

Από τα βασικά στελέχη της ελληνικής τηλεόρασης

«Έφυγε» ο δημοσιογράφος Γιώργος Κάρτερ

Ένα από τα βασικά στελέχη της ελληνικής τηλεόρασης, ο ποιητής και δημοσιογράφος Γιώργος Κάρτερ, «έφυγε» σε ηλικία 84 ετών.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Από την έναρξη λειτουργίας της ελληνικής τηλεόρασης, το 1965, υπήρξε από τα βασικά στελέχη της, ενώ προηγουμένως είχε εργαστεί στο ραδιόφωνο.

Το 1960 συμμετείχε στην παρουσίαση και παραγωγή του προγράμματος του πρώτου ελληνικού σταθμού τηλεόρασης στη Θεσσαλονίκη. Το 1974, παρουσίασε στην τηλεόραση της ΕΡΤ τις «Ειδήσεις», επίκαιρα σχόλια κι άλλες εκπομπές. Διετέλεσε διευθυντής τηλεόρασης της ΕΡΤ-1 και πρώτος διευθυντής ραδιοφωνίας-τηλεόρασης της ΕΡΤ-2. Επίσης, πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Εθνικού Θεάτρου, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και μέλος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, το μελέτημα του «Το Ραδιόφωνο και η αισθητική του» (1955) και το «Γνωριμία με την Τηλεόραση» (1962) εγκαινίασαν την ελληνική βιβλιογραφία για τα Μ.Μ.Ε..

Έγραψε περισσότερα από 33 βιβλία, ενώ έργα του μεταφράστηκαν στα γαλλικά, ιταλικά, ρουμανικά, γερμανικά, ουγγρικά, βουλγαρικά, ισπανικά και τουρκικά και μελοποιημένα ποιήματά του μεταδόθηκαν από το ελληνικό ραδιόφωνο.

Το 1999 και το 2000 ο Δήμος Κερκυραίων και ο Δήμος Αχιλλείων Κέρκυρας τον τίμησαν με το αργυρό μετάλλιο αξιοσύνης και η Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε για την ποίησή του. Το 2006 τον βράβευσε η ΕΡΤ-3 για την προσφορά του στο ραδιόφωνο, το 2009 τιμήθηκε από το Δήμο Καλαμαριάς, την Ένωση Σμυρναίων Μικρασιατών Βορείου Ελλάδος και από τον Σύλλογο Κερκυραίων Θεσσαλονίκης.

Ο Γιώργος Κάρτερ ήταν αδελφός του ζωγράφου Ερνέστου Κάρτερ και παντρεμένος με τη γνωστή βιολονίστρια Ισμήνη Χρυσοχόου.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top