Ερντογάν: «Είπαμε με τον Μητσοτάκη να σταματήσουμε τις αερομαχίες»

Οι πρώτες δηλώσεις στους δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο

Θετικός είναι ο αντίκτυπος από τη χθεσινή επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε αισιόδοξος κατά την επιστροφή του στη χώρα του ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπαίνουν σε νέα εποχή. 

Ο Ερντογάν του «χθες» και του «σήμερα»: Τι έδειξε η «γλώσσα» του σώματος

«Ελλάδα και Τουρκία έδειξαν διάθεση συνεννόησης και χωρίς να κάνουν “εκπτώσεις” στις κόκκινες γραμμές τους, συνειδητοποίησαν το χρέος τους να βάλουν στην άκρη τις μεγάλες διαφορές τους και να αναζητήσουν εκείνα που ενώνουν τις δυο χώρες», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος λίγο μετά την απογείωση του προεδρικού αεροσκάφους, που μετέφερε τον Ερντογάν πίσω στην Άγκυρα.

Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, ο Ερντογάν είπε: 

Ελλάδα – Τουρκία:  Έρχονται αλλεπάλληλες συναντήσεις! 

«Πιστεύω ότι η επίσκεψή μου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα, θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Το μενού του γεύματος Μητσοτάκη - Ερντογάν και τα δώρα του Τούρκου Προέδρου

«Οι δύο χώρες έχουν τη γνώση, την εμπειρία και τη βούληση να λύσουν τα προβλήματά τους ειρηνικά χωρίς την παρέμβαση τρίτων», συνέχισε.

Για το θέμα της αμυντικής βιομηχανίας και τις αερομαχίες στο Αιγαίο, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε: 

Αυτή είναι η Διακήρυξη των Αθηνών που υπέγραψαν Μητσοτάκης - Ερντογάν

«Μπορώ να πω με σιγουριά ότι, ως χώρα με πληθυσμό 85-86 εκατομμυρίων και έκταση 780 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, δίνουμε προσοχή στις αμυντικές μας δαπάνες σε επίπεδο που δεν μπορεί να συγκριθεί με την Ελλάδα. Η Ελλάδα δαπανά πολύ διαφορετικά από εμάς σε αυτόν τον τομέα. Ορισμένες χώρες, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζουν σοβαρά αυτές τις αμυντικές δαπάνες. Όσον αφορά στις αερομαχίες (dogfights) μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο, είπαμε: “Ας κλείσουμε αυτή τη σελίδα και ας το τελειώσουμε”. Αυτά τα λέγαμε πάντα στον κ. Μητσοτάκη και στους πρωθυπουργούς που υπηρέτησαν πριν από αυτόν. Θέλουμε να επικεντρωθούμε στη φιλία. Προσπαθούμε να κάνουμε φίλους».

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top