Δένδιας σε ΥΠΕΞ Αυστραλίας για Τουρκία: Η εποχή των κανονιοφόρων παρήλθε

«Αμφισβητούν συμφωνίες υποδείγματα του Διεθνούς Δικαίου, όπως με Αίγυπτο»

Νίκος Δένδιας με ΥΠΕΞ Αυστραλίας

Την υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίσε Πέιν υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην πρώτη επίσημη επίσκεψή της στην Ελλάδα, αλλά και την πρώτη επίσκεψη ΥΠΕΞ της Αυστραλίας  στην Αθήνα μετά από 10 χρόνια!   

 Δένδιας: Να εγκαταλείψει το casus belli η Τουρκία

«Η Ελλάδα και η Αυστραλία εργάζονται για την περαιτέρω εμβάθυνση της φιλίας και της συνεργασίας τους στη βάση της βαθιάς τους προσήλωσης σε θεμελιώδεις αξίες και αρχές και των στενών δεσμών μεταξύ των λαών τους», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter, για τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με την Αυστραλιανή ΥΠΕΞ.

 

Να σημειωθεί ότι κατά τις κοινές δηλώσεις υπήρξαν αιχμές για τη στάση της Τουρκίας - με αναφορά στην ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου - και από την ΥΠΕΞ της Αυστραλίας.

 

Ο κ. Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, έκανε λόγο για σχέσεις διαχρονικές ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες εδράζονται σε άρρηκτους δεσμούς φιλίας οι οποίοι έχουν σφυρηλατηθεί από τους λαούς μας.

«Αισθανόμαστε ιδιαίτερη υπερηφάνεια με τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες που μετανάστευσαν στην Αυστραλία ενσωματώθηκαν και συνεισέφεραν στην πρόοδο και ανάπτυξη της νέας τους πατρίδας. Επιβεβαίωση τούτου είναι , εξάλλου, η παρουσία εδώ, σήμερα, του Ελληνικής καταγωγής Πρέσβυ της Αυστραλίας στην Αθήνα», είπε.

 

Ο κ. Δένδιας είπε πως η Ελλάδα τιμά και δεν ξεχνά τις θυσίες της Αυστραλίας στα πεδία των μαχών στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους και ιδιαίτερα στην Ελλάδα το 1941: «Πριν από 80 χρόνια Έλληνες και Αυστραλοί πολέμησαν ο ένας στο πλευρό του άλλου».

Συνεχίζοντας, τόνισε πως οι δύο χώρες εξακολουθούν να προασπίζονται τα ίδια ιδανικά και Αρχές, «κυρίως τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Δίκαιου της Θάλασσας, την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και την απαγόρευση της απειλής της χρήσης βίας, όπως άλλωστε ρητά ορίζει ο Καταστατικός Xάρτης των Ηνωμένων Εθνών. Και, βέβαια, τον σεβασμό που οφείλουμε όλοι να έχουμε για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών».

Με σαφείς αιχμές προς την Τουρκία, πρόσθεσε: «Σε αντίθεση με τρίτους, οι οποίοι επιμένουν να διατηρούν την απειλή πολέμου , παρεμβαίνουν σε άλλα κράτη και αρνούνται να αποδεχθούν ότι η εποχή της πολιτικής των κανονιοφόρων ανήκει στο μακρινό παρελθόν. Και συνάπτουν ανυπόστατες και παράνομες Συμφωνίες καθορισμού θαλασσίων ζωνών που βασίζονται σε ιδεολογήματα τα οποία ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Και μάλιστα αμφισβητούν συμφωνίες υποδείγματα του Διεθνούς Δικαίου όπως η Συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».

Αιχμές Δένδια στη σύνοδο του ΝΑΤΟ για τον ρόλο της Τουρκίας στα Δ. Βαλκάνια

Ο ΥΠΕΞ είπε πως η Ελλάδα έχει διευθετήσει επιτυχώς διμερή ζητήματα με όλους τους γείτονές της, που αποδέχονται ως βάση συζήτησης και επίλυσης διαφορών το Διεθνές Δίκαιο: «Προσφάτως συνήψαμε Διεθνείς Συμφωνίες για την οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλασσίων ζωνών μας με την Ιταλία, εταίρο μας στην ΕΕ, και όπως προανέφερα για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο. Συμφωνίες που επιτρέπουν την απρόσκοπτη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, με βάση πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Επίσης συμφωνήσαμε με την Αλβανία να παραπέμψουμε το ίδιο ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Στόχος μας είναι να διευθετήσουμε όλα τα παρεμφερή εκκρεμή ζητήματα».

Παράλληλα, είπε πως υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, σε τομείς όπως τουρισμός, μεταφορές και ενέργεια.

«Συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα για τα οποία υπάρχει περιθώριο ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων και αποφασίσαμε αυτή η συνάντηση να είναι η πρώτη μιας σειράς επαφών μας που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση της πολύπλευρης συνεργασίας μας», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top