Ισότητα των Φύλων: Τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Εργασίας

Τι δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

χειραψία άνδρα και γυναίκας εργαζόμενων

Σειρά δράσεων και μέτρων για την προώθηση της Ισότητας των Φύλων ανακοίνωσε σήμερα, ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μιλώντας κατά τη διαδικτυακή εκδήλωση «Ισότητα στην Πράξη», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τόνισε ότι: «Θέλουμε να γίνουμε το υπουργείο της Ισότητας, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη!».

Μητσοτάκης και 9 Ευρωπαίοι ηγέτες για δικαιώματα γυναικών μετά την πανδημία

«Η προστασία και η προώθηση της ισότητας των φύλων για εμάς στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δεν είναι απλά μία πολιτική προερχόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία πρέπει να εφαρμόσουμε. Είναι μία πολιτική που έχουμε πολύ κοντά στην καρδιά μας. Η χώρα μας έχει κάνει σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οφείλει, όμως, να κάνει εκείνα τα βήματα που απομένουν, ώστε οι γυναίκες στην Ελλάδα να είναι και να νιώσουν όχι μόνο τυπικά, αλλά και ουσιαστικά ισότιμες με τους άντρες. Αυτό για εμάς στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι βασική προτεραιότητα» είπε.

Παγκόσμια Ημέρα Της Γυναίκας 2021: Πού είναι αφιερωμένη αυτή τη φορά

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως «κάθε χρόνο τέτοια μέρα, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για έναν κόσμο στον οποίο κάθε γυναίκα θα απολαμβάνει το πλήρες φάσμα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών της. Φτάνει άραγε αυτό; Προφανώς όχι. Ολόκληρος ο χρόνος θα πρέπει να αφιερώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη, για να εξαλειφθούν οι ανισότητες, οι διακρίσεις, ακόμα και η βία που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, λόγω του φύλου τους. Δεν νοείται εν έτει 2021 να γίνονται διακρίσεις με βάση το φύλο».

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Τι γιορτάζουμε και πότε καθιερώθηκε

Στην διαδικτυακή εκδήλωση «Ισότητα στην Πράξη» συμμετείχαν επίσης, η υφυπουργός, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα,και η γενική γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Γιάννα Χορμόβα.

Τρεις βασικοί άξονες δράσεων και μέτρων για την προώθηση της Ισότητας των Φύλων 

1ος άξονας: Πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας 

Σε αυτόν περιλαμβάνονται μέτρα όπως: 

 • η κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) σχετικά με την σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας. 
 • Η σύνταξη Οδηγών και Πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών στους χώρους εργασίας και επιμορφώνουμε του Επιθεωρητές Εργασίας του ΣΕΠΕ για να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά σε τέτοια περιστατικά. 
 • Εξετάζεται η δημιουργία ενός μηχανισμού στο ΣΕΠΕ για την παρακολούθηση των καταγγελιών. 
 • Η συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, για να προωθηθεί η κατάρτιση από τις επιχειρήσεις πολιτικών πρόληψης της βίας και παρενόχλησης και διαχείρισης εσωτερικών καταγγελιών. 
 • Εξετάζονται στοχευμένες συνεργασίες με δημόσιους φορείς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών σε τομείς όπου οι κίνδυνοι αυτοί εμφανίζονται με μεγαλύτερη ένταση, πχ. συνεργασία με το Υπουργείο Αθλητισμού για την πρόληψη της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών στον Αθλητισμό.  
 • Η προώθηση σειράς πρωτοβουλιών, όπως τα προγράμματα για την πρόληψη της έμφυλης βίας και των διακρίσεων και η δραστηριότητα του Δικτύου Δομών της Γραμματείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 
 • Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δόθηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο σε γυναίκες θύματα βίας που ζουν σε ξενώνες φιλοξενίας. 

2ος άξονας: Οικονομική χειραφέτηση των γυναικών και συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής 

 • Το έργο SHARE για την παροχή Σήματος Ισότητας στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν πολιτικές ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών για τα στελέχη τους. 
 • Μπαίνουν οι βάσεις για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» με στόχο την στήριξη της γυναικείας εργασίας. Πρόκειται για εκπλήρωση προγραμματικής δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας. 
 • Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025.  
 • Δράσεις που προγραμματίζονται για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης:  
 1. Για τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας. 
 2. Για τη γυναικεία συμμετοχή στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης. 
 3. Για την επιμόρφωση εργοδοτών και εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε θέματα διαφορετικότητας.  
 • Στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται μέτρα που θα εξασφαλίζουν στους γονείς και ιδίως στις γυναίκες, την παραμονή και ανέλιξή τους στην αγορά εργασίας και μετά την απόκτηση των παιδιών τους. Στόχος μας είναι οι γυναίκες να μην μπαίνουν στο δίλημμα «εργασία ή οικογενειακή ζωή», αλλά να μπορούν να τα συνδυάσουν, εφόσον έτσι θέλουν.
 • Ο νέος εργασιακός νόμος θα προβλέπει την άδεια πατρότητας μετ’ αποδοχών κοντά στην ημερομηνία γέννησης του τέκνου. Ώστε η γέννηση του παιδιού να μην σημαίνει αυτόματα ότι η γυναίκα πρέπει να βγει εκτός εργασίας, αλλά ότι μπορεί να μοιραστεί την φροντίδα των πρώτων μηνών του παιδιού με τον σύντροφό της.  

3ος άξονας: Gender mainstreaming ή αλλιώς η ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις δημόσιες πολιτικές 

Θα υπάρχει συνεχής διάλογος με τα συναρμόδια Υπουργεία και Φορείς. Για παράδειγμα:  

 • Με το Υπουργείο Παιδείας για μία εκπαίδευση που είναι ευαίσθητη ως προς το φύλο και δεν δείχνει ανοχή σε έμφυλα στερεότυπα με την εισαγωγή, για παράδειγμα, σχετικού συμπληρωματικού εκπαιδευτικού υλικού. 
 • Με το Υπουργείο Αθλητισμού για την οργάνωση δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης. 
 • Με τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων στον τομέα των επιχειρήσεων. 
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top