Μητσοτάκης: Δεν μπορεί να δίνει η ΕΕ όπλα στην Τουρκία και να απειλεί μέλος

«Υπονομεύει την ασφάλεια με αυτοκρατορικές επιδιώξεις»

«Η συμπεριφορά της Τουρκίας προσβάλλει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι μετά την τριμερή Σύνοδο , που διεξήχθη στη Λευκωσία.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η άγκυρα έχει υιοθετήσει ακραία ρητορική και πως η συμπεριφορά της υπονομεύει την ασφάλεια της περιοχής. Μίλησε, μάλιστα, για «αυτοκρατορικές πρακτικές» της Τουρκίας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη βλέπει πλέον ποιος είναι ο ταραχοποιός της γειτονιάς

«Η Τουρκία φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές, ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες και υπογράφοντας έωλους νόμους και αυθαίρετα παράνομα μνημόνια», τόνισε.

«Δυστυχώς η Τουρκία επέλεξε και πάλι την παραβατικότητα. Αντί για πρόσκληση επαφών, δρομολόγησε την πρόκληση των πολεμικών σκαφών. Αντί του διαλόγου, προτίμησε τον μονόλογο των παράνομων διεκδικήσεων», σημείωσε, κατηγορώντας την Τουρκία ότι τορπίλισε τις προσπάθειες για διάλογο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο εμπάργκο όπλων, που ζήτησε να γίνει από την ΕΕ στην Τουρκία, λέγοντας πως «δεν μπορεί η Ευρώπη να προμηθεύει την Τουρκία με σφαίρες, με τις οποίες απειλεί ένα κράτος-μέλος της».

«Συμφωνήσαμε ότι αυτή η συμπεριφορά κατάφορα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια για την οποία και οι 3 χώρες εργαζόμαστε σκληρά», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Η Τουρκία ναρκοθετεί το δρόμο για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού

«Το παράνομο μνημόνιο της Άγκυρας με τη διοίκηση της Τρίπολης για την οριοθέτηση ανύπαρκτων κοινών θαλασσίων ζωνών αποδεικνύεται τώρα ότι βάθυνε τελικά τη Λιβυκή κρίση. Ενώ η μεταφορά Σύρων μισθοφόρων διασπείρει τρομοκρατικούς πυρήνες στη βόρειο Αφρική απειλώντας την ίδια την ασφάλεια της Ευρώπης και υπονομεύει τελικά την κοινή μας προσπάθεια, που είναι η εξάρθρωση της τρομοκρατίας, απ' όπου και αν αυτή προέρχεται», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε ότι η πολιτική λύση στη Λιβύη μπορεί να προέλθει μόνο από τους ίδιους τους Λίβυους, δίχως την παρουσία ξένων στην επικράτειά της, και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε μια ειρηνική επόμενη ημέρα στη Λιβύη.

«Η τουρκική επιθετικότητα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο συνεχίζεται με την αποστολή σκαφών εντός της ΑΟΖ της, αλλά δυστυχώς κλιμακώνεται και μέσα από εμπρηστικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή στο παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης Αμμοχώστου. Ανοίγοντας ακόμη μια πληγή στην κατεχόμενη πλευρά του νησιού, αγνοώντας ψηφίσματα του ΟΗΕ για το θέμα και τελικά ναρκοθετώντας το δρόμο για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός .

Αναστασιάδης: Κλιμακώνει τις εντάσεις και διευρύνει την αστάθεια η Τουρκία

«Η Σύνοδος καταδεικνύει πως η συνεργασίας μας διέπεται από αλληλοσεβασμό, αλλά και από στρατηγική συναντίληψη για τα οφέλη που αποφέρει. Η συνεργασία μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, στην Τριμερή Σύνοδο εξετάστηκαν τρόποι «περαιτέρω επέκτασης των συμπράξεών μας», ενώ χαιρέτησε την απόφαση για εγκαθίδρυση, στους επόμενους μήνες, μιας μόνιμης γραμματείας της τριμερούς συνεργασίας, με έδρα τη Λευκωσία.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε πως με μια σειρά εκνόμων ενεργειών κλιμακώνει τις εντάσεις και διευρύνει την αστάθεια.

«Οι τρεις χώρες καταδικάζουν τις παράνομες ενέργειες στην Αμμόχωστο καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα των ΗΕ», είπε.
Παράλληλα, σημείωσε πως στη Σύνοδο Κορυφής οι τρεις ηγέτες «τονίσαμε τη σημασία του σεβασμού των θαλάσσιων ορίων με βάση το διεθνές δίκαιο και όχι την ερμηνεία κάθε χώρας».

«Σήμερα διεξήχθηκαν εποικοδομητικές συζητήσεις, ιδιαίτερα για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», τόνισε, από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος.

Ο Αλ Σίσι σημείωσε πως η συνεργασία των τριών χωρών έχει, ανάμεσα σε άλλα, ως στόχο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Παράλληλα άφησε αιχμές κατά της Τουρκίας, τονίζοντας πως η χώρα του ουδέποτε χρησιμοποίησε το μεταναστευτικό για να αποκομίσει πολιτικά ή οικονομικά οφέλη.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top