ΟΑΕΔ: Τα δύο νέα επιδόματα των 200 και 300 ευρώ

Ποιους αφορούν και πότε τα δικαιούνται

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει μια σειρά από επιδόματα, όπως της ανεργίας, της μητρότητας, αλλά και λοιπά ειδικά βοηθήματα

Δυο νέα επιδόματα καθιερώθηκαν για συγκεκριμένη κατηγορία ανέργων από τον ΟΑΕΔ, με το νομοσχέδιο που τέθηκε σε ισχύ από τη Μεγάλη Δευτέρα, 18 Απριλίου.

Ειδικότερα:

1.  Καθιερώνεται για πρώτη φορά το επίδομα εργασίας, 50% του επιδόματος ανεργίας, για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά.

Κατώτατος μισθός: Τα 24 επιδόματα που αυξάνονται από την 1η Μαΐου

Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος). Έτσι, από 1/1/2022 ανέρχεται σε 407 ευρώ, ενώ θα θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου 2022.

Προ των πυλών οι ανακοινώσεις για κατώτατο μισθό – Στο Μαξίμου ο Χατζηδάκης

2.  Θα καταβάλλεται μπόνους ύψους 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 5 χρόνια) που καταρτίζουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης ώστε να βοηθηθούν ενεργότερα για επανένταξη στην αγορά εργασίας.

Επίδομα καυσίμων: Ανοίγει τη Μ. Πέμπτη η πλατφόρμα – Πώς θα κάνετε αίτηση

Ωστόσο, προβλέπεται πως αν αρνηθούν τρεις θέσεις εργασίας, που θα τους προσφερθούν, θα διαγράφονται για δύο χρόνια από το μητρώο ανέργων, ενώ για έξι μήνες θα διαγράφονται αν δεν πάρουν πιστοποίηση σε πρόγραμμα κατάρτισης που θα τους προταθεί.

Εισοδηματικά κριτήρια και ηλεκτρονική κάρτα εργασίας

Με τις νέες αλλαγές στον ΟΑΕΔ εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια και είναι τα ίδια με εκείνα που εφαρμόζονται για το επίδομα θέρμανσης, όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, για την παραμονή στο ψηφιακό μητρώο ανέργων και τη διατήρηση των βοηθημάτων και παροχών που συνδέονται με αυτό.

ΟΑΕΔ τέλος: Γίνεται ΔΥΠΑ από Δευτέρα – Τι αλλάζει για τους άνεργους

Παράλληλα, κάνει πρεμιέρα η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας την 1η Ιουλίου. Θα ενεργοποιηθεί πρώτα σε τράπεζες και σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Η κάρτα θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο της μαύρης εργασίας.

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας από 1η Ιουλίου σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top