Γέφυρα 2: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση δανείων

Τα κριτήρια και το ύψος της επιδότησης

Κέρματα

Την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα το πρόγραμμα «Γέφυρα 2», το οποίο προβλέπει την επιδότηση έως 90% των δόσεων επιχειρηματικών δανείων.

Η εφαρμογή του μέτρου θα είναι αναδρομική από την 1η Απριλίου, ενώ οι πρώτες κρατικές επιδοτήσεις αναμένεται να δοθούν στις 31 Μαΐου.

Η «Γέφυρα 2», η οποία θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες, θα αφορά ενήμερα δάνεια, δάνεια που είναι σε καθυστέρηση, αλλά και δάνεια που έχουν καταγγελθεί, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα ρυθμιστούν.

Τα νέα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Όπως προβλέπεται, το συνολικό ποσό της δημόσιας συνεισφοράς που χορηγείται σε κάθε επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 1.800.000 ευρώ, προ φόρων ή άλλων επιβαρύνσεων, συνυπολογιζομένων όλων των ενισχύσεων στο πλαίσιο των εκτάκτων μέτρων στήριξης λόγω Covid-19 που έχουν χορηγηθεί.

Από τη «Γέφυρα 2» αναμένεται να ωφεληθούν 100.000 περιπτώσεις δανείων.    

Πώς θα δοθεί η επιδότηση

Η ενίσχυση θα είναι κλιμακωτή ανά 3μηνο.

Πιο συγκεκριμένα:

•    Τα δάνεια που η καθυστέρησή τους, την 31η Δεκεμβρίου του 2020, είναι μέχρι 90 ημέρες η συνεισφορά του Δημοσίου για τους 3 πρώτους μήνες ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης, για τους επόμενους 3 μήνες στο 80% και για τoυς 3 τελευταίους στο 70%.

•    Στην περίπτωση που τα δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, η κρατική επιδότηση, ανά τρίμηνο, διαμορφώνεται σε 80%, 70% και 60%.

•    Για δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών την 31η Δεκεμβρίου του 2020 και επιπλέον έχουν καταγγελθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή από τον χρηματοδοτικό φορέα, η κρατική επιδότηση κλιμακώνεται από 60% το πρώτο τρίμηνο, 50% το δεύτερο και 30% το τρίτο τρίμηνο.

Πόση θα είναι η επιδότηση

Για τα ενήμερα δάνεια το ύψος της επιδότησης δεν μπορεί να είναι πάνω από 600 ευρώ για τις ατομικές επιχειρήσεις που δεν έχουν εργαζόμενους, 5.000 ευρώ, για τα νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών επιχειρήσεων, που απασχολούν από 1 έως 10 εργαζόμενους , 15.000 ευρώ ανά επιλέξιμη οφειλή, για τα νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών επιχειρήσεων, που απασχολούν από 11 έως 50 εργαζόμενους σε ετήσια βάση και 50.000 ευρώ ανά επιλέξιμη οφειλή, για τα νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών επιχειρήσεων, που απασχολούν μέχρι 250 εργαζόμενους σε ετήσια βάση.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το ύψος της επιδότησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 ευρώ ανά επιλέξιμη οφειλή, για ελεύθερους επαγγελματίες ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν έχουν εργαζόμενους, τα 4.000 ευρώ ανά επιλέξιμη οφειλή, για τα νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών επιχειρήσεων, που απασχολούν από 1 έως 10 εργαζόμενους σε ετήσια βάση, τα 12.500 ευρώ ανά επιλέξιμη οφειλή, για τα νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών επιχειρήσεων και τα 40.000 ευρώ ανά επιλέξιμη οφειλή, για τα νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών επιχειρήσεων, που απασχολούν μέχρι 250 εργαζόμενους σε ετήσια βάση.

Τα κριτήρια 

Τα κριτήρια για ατομική επιχείρηση – ελεύθερο επαγγελματία με εξυπηρετούμενο δάνειο είναι να μην απασχολεί προσωπικό, να έχει κύκλο εργασιών έως 42.000 ευρώ, να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 40.000 ευρώ, να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές και ομόλογα – αξίας έως 40.000 ευρώ, να διαθέτει ακίνητη περιουσία – μη υποθηκευμένη – αξίας έως 600.000 ευρώ.

Για πολύ μικρή επιχείρηση να έχει έως 10 άτομα προσωπικό να έχει κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ, να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 1 εκατ. ευρώ, να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές, ομόλογα – αξίας έως 150.000 ευρώ, να διαθέτει ακίνητη περιουσία – μη υποθηκευμένη – αξίας έως 2,5 εκατ. ευρώ.

Για μικρή επιχείρηση να έχει έως 50 άτομα προσωπικό, να έχει κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ, να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 5 εκατ. ευρώ, να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές, ομόλογα – αξίας έως 750.000 ευρώ και να διαθέτει ακίνητη περιουσία – μη υποθηκευμένη – αξίας έως 10 εκατ. ευρώ.

Για μεσαία επιχείρηση θα πρέπει να έχει έως 250 άτομα προσωπικό, να έχει κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ, να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 25 εκατ. ευρώ, να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές και ομόλογα – αξίας έως 3,75 εκατ. ευρώ και ακίνητη περιουσία – μη υποθηκευμένη – αξίας έως 50 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top