Τέλος ΜΕ ΝΟΜΟ ��ι επιβαρύνσεις για πληρωμές με κάρτες - Τι να κάνετε εάν σας χρεώσουν

Ισχύει από 7 Μαρτίου 2016 η νέα νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομίας

Τέλος στις επιβαρύνσεις στους καταναλωτές λόγω της χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας βάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Με το άρθρο 56 του ν. 4370/2016 (το οποίο τροποποιεί τον νόμο του 1994 για την προστασία του καταναλωτή) καθίσταται σαφές ότι οι χρεώσεις αυτές απαγορεύονται, όπως επιτάσσει η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η νέα νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών ισχύει από 7 Μαρτίου 2016 ενώ για τυχόν παραβάσεις οι καταναλωτές θα μπορούν να απευθύνονται στον Συνήγορο του Καταναλωτή.
Επισημαίνεται ότι η απόλυτη απαγόρευση επιβολής τέτοιων επιβαρύνσεων είχε θεσμοθετηθεί ήδη με ��ον ν. 3862/2010.
Ωστόσο, μετά τη θέση σε ισχύ της Υ.Α Ζ1-891/2013, από τις 13.6.2014, η οποία απαγόρευε τη χρέωση των καταναλωτών για τη χρήση ενός συγκεκριμένου μέσου πληρωμής μόνο «για δαπάνη υπερβαίνουσα το κόστος χρήσης αυτού του μέσου», εμφανίστηκαν από ορισμένους προμηθευτές πρακτικές επιβολής χρεώσεων σε καταναλωτές λόγω πληρωμής μέσω κάρτας.
Η Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή», κατόπιν υποβολής σχετικών αναφορών, είχε επισημάνει το ζήτημα, προβαίνοντας από το 2014 σε συστάσεις προς προμηθευτές, οι οποίοι είχαν επιβαρύνει με πρόσθετες χρεώσεις καταναλωτές λόγω της πληρωμής με κάρτα.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top