Bloomberg: Οι ελληνικές επιχειρήσεις έβγαλαν έξω τα λεφτά τους από το φόβο για capital controls

Έτοιμες για όλα, ώστε να αντιμετωπίσουν το χειρότερο σενάριο

Bloomberg: Οι ελληνικές επιχειρήσεις έβγαλαν έξω τα λεφτά τους από το φόβο για capital controls

​Έτοιμες για όλα, ακόμα και για την αρνητική εξέλιξη της επιβολής capital controls στην Ελλάδα είναι σύμφωνα με το Bloomberg οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς όπως αποκαλύπτουν στο πρακτορείο εκπρόσωποί τους «παρότι ως Έλληνες πολίτες απεύχονται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εντούτοις ως επιχειρηματίες είναι υποχρεωμένοι να έχουν ένα plan B για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των εταιρειών τους».

Στο Bloomberg μιλά ο Γ. Αλεβίζος, οικονομικός διευθυντής της Fourlis Holdins SA, η οποία έχει το franchise των καταστημάτων ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην Βουλγαρία και γνωρίζει καλά πώς είναι να ζεις με capital controls.

«Ο ίδιος είδε τις πωλήσεις της εταιρείας να καταγράφουν πτώση περίπου 30% τρεις μήνες ακριβώς έπειτα από τη διάσωση της χώρας το Μάρτιο του 2013. Τώρα, καθώς η Ελλάδα και οι πιστωτές της αναμετρούνται με φόντο είτε μια έξοδο από την Ευρωζώνη, είτε την επιβολή capital controls, οι επιχειρήσεις, αν και παραμένουν νευρικές, έχουν προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο», σχολιάζει το Bloomberg.

«Έχουμε αντιμετωπίσει και στο παρελθόν το ζήτημα αυτό, στην περίπτωση της Κύπρου. Βραχυπρόθεσμα, όμως, υπάρχουν πάντα σοβαρές αναταράξεις», είπε ο κ. Αλεβίζος.

«Δεδομένου ότι η Ελλάδα πυροδότησε την κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ το 2009, οι εταιρείες οι οποίες αντέχουν με βοήθεια από τις τράπεζες αγωνίζονται να βγουν από την ύφεση και τη σκιά της αβεβαιότητας. Οι θυελλώδεις καιροί τους έχουν διδάξει πολύτιμα μαθήματα όπως το να έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό για την ανάπτυξη των εξαγωγικών αγορών», τονίζουν στελέχη στο πρακτορείο, ενώ το δημοσίευμα σημειώνει πως αυτή η προετοιμασία, μπορεί να θέσει σε δοκιμασία την Ελλάδα και τους πιστωτές της αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες θα πρέπει να προβεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να εκταμιευτεί η δόση των 7,2 δισ. ευρώ.

«Με το πρόγραμμα διάσωσης να λήγει στα τέλη του μήνα, ο χρόνος εξαντλείται. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα επιβληθούν capital controls όπως συνέβη και στην Κύπρο το 2013. Οι εταιρείες όμως είναι προετοιμασμένες για το ενδεχόμενο αυτό», αναφέρει το Bloomberg.

Σαράντης

Το δημοσίευμα, αναφέρει ως παράδειγμα την επιχείρηση Σαράντης, που διανέμει από εντομοαπωθητικά προϊόντα μέχρι καλλυντικά της Estee Lauder. Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας έχουν κρατηθεί έξω από την Ελλάδα μετά την κρίση στην Κύπρο.

«Ο Σαράντης θα μπορούσε ��α δει πιθανώς μια πτώση των πωλήσεών του και το κόστος των εισαγόμενων αγαθών να αυξάνεται σε περίπτωση που επιβληθούν capital controls ή σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ», λέει ο Κώστας Ροζακέος, οικονομικός επικεφαλής της εταιρείας και συνεχίζει:

«Πράγματι, σε περίπτωση Grexit η εταιρεία θα έχει μικρότερο κόστος παραγωγής επειδή τα ταμειακά της διαθέσιμα βρίσκονται στο εξωτερικό και επιθυμεί να παραμείνουν σε ξένο νόμισμα. Στο τέλος της ημέρας, ο Σαράντης θα έχει οφέλη. Δεν το εύχομαι αυτό σαν πολίτης, ως Έλληνας πολίτης, αλλά ως επιχειρηματίας, μπορώ να δω τις ευκαιρίες».

Το Bloomberg αναφέρει επίσης ότι «περισσότερα από 100 δισ. ευρώ έχουν φύγει από το τραπεζικό σύστημα από τις καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τα τέλη του 2009, με τις απώλειες να έχουν αυξηθεί από την αρχή του τρέχοντος έτους, όταν άλλαξε η κυβέρνηση και ανέβηκε στην εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας. Το αδιέξοδο στις συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές τους τελευταίους μήνες ώθησαν την JPMorgan και τους αναλυτές της να δημοσιοποιήσουν την 1η Ιουνίου μια έκθεση που αναφέρει ότι το αδιέξοδο στις ελληνικές διαπραγματεύσεις μεγαλώνει την πιθανότητα “να καθηλώσει τις τραπεζικές καταθέσεις”, εμποδίζοντας τις εκροές του χαρτοφυλακίου».

Κατά κάποιο τρόπο, οι έλεγχοι μπορεί να είναι λίγοι και πολύ αργοί. Οι επιχειρήσεις μόλις διάβασαν την έκθεση κράτησαν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό.

ΤΙΤΑΝ

Η εταιρεία Τιτάν, η οποία "πέρασε" από την χρηματοοικονομική κρίση του 2008 και την επανάσταση του 2011 στην Αίγυπτο, έχει το μεγαλύτερο μέρος των ταμειακών της αποθεμάτων στο εξωτερικό.

Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Δημήτριος Παπαλεξόπουλος σε αναλυτές τον περασμένο μήνα, «η επιβολή capital controls όπως συνέβη στην Κύπρο είναι μια πιθανότητα, σε αντίθεση με την έξοδο από το ευρώ, που φαίνεται μάλλον απίθανη».

«Δεν είμαστε εξαγωγείς, οπότε θα έχουμε πλεονάζον συνάλλαγμα και όχι έλλειψη», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι διεθνείς δραστηριότητες του με έδρα την Αθήνα είναι αυτάρκεις και η εταιρεία έχει πιστωτικές διευκολύνσεις από τους ξένους.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου Τιτάν φτάνουν τα 138 εκατ. ευρώ και μόνο τα 12 εκατ. ευρώ βρίσκονται στην Ελλάδα. Περίπου 70 εκατ. ευρώ είναι σε εταιρείες χαρτοφυλακίου και σε ευρωπαϊκές τράπεζες στο εξωτερικό.

ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ

Και η Dixon Carphone Plc, η οποία κατέχει την αλυσίδα ηλεκτρικών συσκευών Κωτσόβολος, διαθέτει σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση ενός Grexit από το Μάιο του 2012, όταν ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή ως ένα πιθανό πρόσωπο που θα ανέβαινε στην εξουσία.

«Έχουμε σχέδιο στο πώς τα καταστήματά μας θα κλείσουν και θα ξανανοίξουν, έχουμε σχέδιο όσον αφορά τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα καταναλωτικά πακέτα και έχουμε και σχέδιο όσον αφορά στο πως θα εξασφαλίσουμε ότι τα καταστήματά μας θα ανοίξουν και θα ξεκινήσουν το trading όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είχε δηλώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Sebastian James πριν από λίγο καιρό.

«Αυτό το μήνα», τόνισε «τα γεγονότα μπορεί να δώσουν την ευκαιρία να κερδίσει η εταιρεία μερίδιο στην αγορά».

HELLAS DIRECT

Η Hellas Direct, είναι επίσης μια εταιρεία ασφάλισης αυτοκινήτων που λειτουργεί στην Ελλάδα και έχει την έδρα της στην Κύπρο, στην οποία κατέχει μερίδιο 20% ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, Daniel Loeb.

Η εταιρεία έχει τα ταμειακά της διαθέσιμα εκτός Ελλάδας και Κύπρου.

«Στην Ελλάδα κρατάμε μόνο τα λειτουργικά ταμειακά διαθέσιμα και "σαρώνουμε" τα κεφάλαια σε εβδομαδιαία βάση. Ακόμη και στην περίπτωση επιβολής capital controls θα έχουμε επαρκή ρευστότητα για να συνεχίσουμε ως έχει».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top