Ντάισελμπλουμ: η Ελλάδα εκπλήρωσε τα προαπαιτούμενα και θα εκταμιευθεί η δόση από τον EFSF

Mέσα στην εβδομάδα η εκταμίευση

Ντάισελμπλουμ: η Ελλάδα εκπλήρωσε τα προαπαιτούμενα και  θα εκταμιευθεί η δόση από τον EFSF

Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα που έχει συμφωνήσει με την τρόικα και ο EFSF θα εκταμιεύσει την δόση προς την Αθήνα, ανακοίνωσε την Τρίτη ο επικεφαλής του Eurogroup Τζερόν Ντάισελμπλουμ.

Αναλυτικά σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρει:

"Σημειώνω με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει τα τέσσερα προαπαιτούμενα (milestones) που είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς της τρόικας, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Ο EFSF θα εκταμιεύσει στη βάση αυτή την δεύτερη υπό-δόση της πέμπτης δόσης, που ανέρχεται στα 0,5 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση θα πραγματοπο��ηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.

Η εκταμίευση απελευθερώνει το ποσό των 0,5 δισ. ευρώ που έχει απομείνει από τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν στο χαρτοφυλάκιο SMP των κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών του ευρώ το 2012, το οποίο θα κατατεθεί στον ξεχωριστό λογαριασμό της Ελλάδας.

Αναμένω ότι οι ελληνικές αρχές θα ολοκληρώσουν γρήγορα τις συζητήσεις με τους θεσμούς της τρόικας, ώστε να επιτρέψουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας.

Τα προαπαιτούμενα περιλαμβάνουν μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις:

Πρώτον, η Ελλάδα έχει τοποθετήσει πάνω από 12.500 δημοσίους υπαλλήλους σε καθεστώς κινητικότητας, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.

Δεύτερον, η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αναδιάρθρωση ή την ρευστοποίηση τριών κρατικών εταιριών, που προβλεπόταν να ιδιωτικοποιηθούν. Τρίτον, υιοθετήθηκε ο Κώδικας Δικηγόρων, για την ενίσχυση αυτού του κλειστού (regulated) επαγγέλματος. Τέλος, η Ελλάδα έλαβε τα απαιτούμενα βήματα για την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των δύο βασικών εταιρειών ύδρευσης, εκκαθαρίζοντας της κυβερνητικές οφειλές, ώστε να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίηση τους”.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top