Και μετά ψάχνουμε… φραγκοδίφραγκα: Κυκλοφορεί πάνω από 40 δισ. «μαύρο χρήμα» στην Ελλάδα!

Στο 24% του ΑΕΠ η παραοικονομία - 2,1 τρισ. «μαύρα ευρώ» στην ΕΕ!

Και μετά ψάχνουμε… φραγκοδίφραγκα: Κυκλοφορεί πάνω από 40 δισ. «μαύρο χρήμα» στην Ελλάδα!

Διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο.

Αυτός είναι ο πλέον κατάλληλος τίτλος για να περιγράψει το επίπεδο της παραοικονομίας στην Ελλάδα, η οποία -τη στιγμή που χύνουμε ιδρώτα για να περικόψουμε κατά μερικά εκ. ευρώ τον προϋπολογισμό- έχει ξεπεράσει τα 40 δισ. ετησίως!

Σύμφωνα με την έρευνα της Visa Europe, για το «μαύρο χρήμα» στην Ευρώπη, η παραοικονομία στην Ελλάδα ανέρχεται στο 24% του ΑΕΠ ή στα 43,2 δισ. ευρώ, ποσοστό που είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και αρκετά πάνω από το μέσο όρο, αν και μειώθηκε κατά 1,4% του ΑΕΠ τη διετία 2010-12.

Το 2013 η παραοικονομία στην Ευρώπη εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 2,1 τρισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 18,5% της οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η χρήση μετρητών διευκολύνει τις «μαύρες συναλλαγές», ενώ η έρευνα της Visa Europe εκτιμά ότι η παροχή κινήτρων για χρήση καρτών αντί μετρητών θα μπορούσε να μειώσει την παραοικονομία στην Ευρώπη κατά τουλάχιστον 200 δισ. ευρώ…

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την έρευνα, η αδήλωτη εργασία αντιστοιχεί στα 2/3 της παρα��ικονομίας στην Ευρώπη, ενώ 1/3 προκύπτει από αδήλωτες πωλήσεις. Σύμφωνα με την έρευνα, η στοχευμένη αντιμετώπιση αυτών των δύο φαινομένων μέσω διάφορων κυβερνητικών μέτρων, με κυριότερο τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μπορεί να φέρει σημαντικά αποτελέσματα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top