Κόλαση στη Χαβάη: Τουλάχιστον 55 νεκροί – Χιλιάδες οι άστεγοι

Μόνο αποκαΐδια στο θέρετρο Λαχέινα

Τουλάχιστον 55 είναι οι νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν τη Χαβάη και μετέτρεψαν το θέρετρο Λαχέινα, στο νησί Μάουι.

Χαβάη: Εικόνες «Αποκάλυψης» στο Μάουι – Τουλάχιστον 36 νεκροί

Τρεις μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν ταυτόχρονα στο Μάουι το βράδυ της Τρίτης, αποκόπτοντας το δυτικό τμήμα της νήσου και την ιστορική πόλη Λαχέινα, όπου τουλάχιστον 271 κτίσματα καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές.

Σε αποκαΐδια έχει μετατραπεί η Λαχέινα στο νησί Μάουι της Χαβάης από τις καταστροφικές φωτιές - AP

Σε αποκαΐδια έχει μετατραπεί η Λαχέινα στο νησί Μάουι της Χαβάης από τις καταστροφικές φωτιές - AP

Ολόκληρες γειτονιές και επιχειρήσεις ισοπεδώθηκαν και οχήματα κάηκαν ολοσχερώς, στη δυτική πλευρά του νησιού. Λόγω της φωτιάς έκλεισαν οι περισσότεροι δρόμοι γύρω από τη Λαχέινα, την ιστορική πρώην πρωτεύουσα του Βασιλείου της Χαβάης. 

Η πόλη είναι ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα του Μάουι και προσελκύει σχεδόν 2 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο – δηλαδή το 80% των επισκεπτών του νησιού. 

Χαβάη: Η ξηρή βλάστηση και οι ισχυροί άνεμοι πυροδότησαν τις πυρκαγιάς

Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, ωστόσο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανέφερε ότι οι πυρκαγιές πυροδοτήθηκαν από την ξηρή βλάστηση, τους ισχυρούς ανέμους και τη χαμηλή υγρασία.

Τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή του από τις φωτιές στη Χαβάη, ενώ χιλιάδες σπίτια έγιναν στάχτη - AP

Τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή του από τις φωτιές στη Χαβάη, ενώ χιλιάδες σπίτια έγιναν στάχτη - AP

«Πυρκαγιές ξεσπούν κάθε χρόνο στη Χαβάη», εξήγησε ο Τόμας Σμιθ, καθηγητής περιβαλλοντικής γεωγραφίας στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου, «όμως οι φετινές εξαπλώνονται ταχύτερα και είναι μεγαλύτερες από το συνηθισμένο, λόγω της χαμηλής βροχόπτωσης, των υψηλών θερμοκρασιών και των ανέμων που συνοδεύουν τα κοντινά συστήματα καταιγίδων».

Ένας κάτοικος του Μάουι, ο Ντάστιν Καλεϊόπου, είπε ότι η οικογένειά του, που τώρα έχει μεταφερθεί στην άλλη πλευρά του νησιού, είχε στη διάθεσή της μόλις μερικά λεπτά για να φύγει. Έχασε όμως δύο σπίτια που της ανήκαν εδώ και πολλές γενιές. 

Οι φωτιές οφείλονται στην έλλειψη βροχοπτώσεων, την ξηρή βλάστηση και τους ισχυρούς ανέμους - AP

«Υπάρχουν ακόμη τόσοι πολλοί άνθρωποι με τους οποίους δεν μπορούμε να έλθουμε σε επαφή και αυτό ισχύει για πολλές οικογένειες εδώ», είπε μιλώντας στο πρόγραμμα Today του τηλεοπτικού δικτύου NBC News. «Όλοι οι γνωστοί μου είναι πλέον άστεγοι», πρόσθεσε. 

Στο Μάουι, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη σε τρία διαφορετικά μέτωπα. Οι φλόγες κατέστρεψαν συνοικίες στην Κούλα, στην ορεινή περιοχή Απκάντρι ενώ απειλούν το Κιχέι, στο νότιο Μάουι. 

Χαβάη: Χιλιάδες οι άστεγοι

Οι πυρκαγιές άφησαν πίσω τους «χιλιάδες» άστεγους.

«Θα χρειαστεί να στεγάσουμε χιλιάδες ανθρώπους», εξήγησε ο κυβερνήτης Τζος Γκριν, υπογραμμίζοντας πως σε αυτό το αρχικό στάδιο οι αρχές επιδιώκουν να κλείσουν κάπου 2.000 δωμάτια για να καλύψουν τις ανάγκες, επικοινωνώντας με ξενοδοχεία στα νησιά.

Κάλεσε επίσης όσους πολίτες έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν πυροπαθείς να δείξουν γενναιοδωρία.

Χιλιάδες στρέμματα κάηκαν στο νησί Μάουι της Χαβάης - AP

Χιλιάδες στρέμματα κάηκαν στο νησί Μάουι της Χαβάης - AP

Η αντικυβερνήτρια της Χαβάης Σίλβια Λιουκ είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι οι αρχές συνεχίζουν ακόμη την εκτίμηση των ζημιών.

Εκτός από τις απώλειες ανθρώπων, οι φλόγες κατέκαψαν και πολιτιστικούς θησαυρούς, όπως την ιστορική ινδοσυκιά της Λαχέινα, ενός δέντρου που έστεκε στο σημείο όπου βρισκόταν κάποτε το παλάτι του βασιλιά Καμεχαμεχά Γ΄, τον 19ο αιώνα. Περισσότερα από 270 κτίσματα υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής περίπου 11.000 σπίτια και επιχειρήσεις ήταν ακόμη χωρίς ρεύμα στο Μάουι. 

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο μοναδικός πρόεδρος των ΗΠΑ που έχει γεννηθεί στη Χαβάη, ανάρτησε στο Twitter έναν υπερσύνδεσμο προς μια οργάνωση αρωγής για τους πληγέντες.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι μετά τις καταστροφικές φωτιές στη Χαβάη - AP

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι μετά τις καταστροφικές φωτιές στη Χαβάη - AP

«Είναι δύσκολο να βλέπω κάποιες από τις εικόνες που έρχονται από τη Χαβάη, μια περιοχή τόσο ξεχωριστή για πολλούς από εμάς», έγραψε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και η πρώην πρώτη κυρία, η Μισέλ Ομπάμα, «σκέφτονται εκείνους που έχασαν αγαπημένους τους ή που η ζωή τους ανατράπηκε».

Η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις στη Λαχέινα και κάποιοι άνθρωποι αναγκάστηκαν να βουτήξουν στη θάλασσα για να γλιτώσουν και τους διέσωσε η ακτοφυλακή.

Ο Τζούλιους Λιμπάγκα, 38 ετών, κοιμόταν την Τρίτη όταν μύρισε καπνό στο διαμέρισμά του.

«Η φωτιά εξαπλωνόταν τόσο γρήγορα, ανοιγόκλεινες τα μάτια και βρισκόταν παντού», αφηγήθηκε. Όπως είπε στην εφημερίδα Honolulu Star-Advertiser, βράχηκε με νερό και έτρεξε στο λιμάνι, με τις λαστιχένιες παντόφλες του να λιώνουν στον δρόμο. Πήδηξε στα νερά του λιμανιού και από εκεί τον διέσωσε η ακτοφυλακή και τον μετέφερε στο νοσοκομείο με εγκαύματα στα πόδια. 

Ο Δρ. Τζον Βαζ, ο γιατρός που ήταν επικεφαλής στο Ιατρικό Κέντρο Μαλάμα Ι Κε Όλα του Μάουι, είπε στην ίδια εφημερίδα ότι οι περισσότεροι τραυματίες στην αρχή δεν έλεγαν τίποτα: «Απλώς κοίταζαν τριγύρω τους αποσβολωμένοι». 

Περισσότεροι από 11.000 τουρίστες έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Μάουι. Μολονότι τουλάχιστον 16 δρόμοι είχαν κλείσει, το αεροδρόμιο λειτουργούσε κανονικά και οι αεροπορικές εταιρίες έριξαν τις τιμές των εισιτηρίων ή προσέφεραν δωρεάν θέσεις στους ανθρώπους που έφευγαν. Η εταιρεία Southwest Airlines ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει περισσότερα δρομολόγια για να βοηθήσει στην προσπάθεια εκκένωσης. 

Η μεταφορά των επισκεπτών με λεωφορεία στο αεροδρόμιο Καχουλούι θα ξαναρχίσει σήμερα στις 8:30 τοπική ώρα. Νωρίτερα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι έχουν κινητοποιηθεί η Εθνοφρουρά, το Πολεμικό Ναυτικό, το σώμα των Πεζοναυτών και η Ακτοφυλακή για να βοηθήσουν τους πληγέντες.

Χαβάη: Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής την κήρυξε ο πρόεδρος Μπάιντεν        

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κήρυξε σε κατάσταση φυσικής καταστροφής τη Χαβάη.

Με την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση φυσικής καταστροφής αποδεσμεύονται σημαντικοί ομοσπονδιακοί πόροι που θα τεθούν στη διάθεση των πληγέντων στην κομητεία του Μάουι.

Με τους πόρους αυτούς θα χρηματοδοτηθούν μεταξύ άλλων οι προσπάθειες διάσωσης και ανοικοδόμησης του νησιού, όπου η τουριστική πόλη Λαχέινα, η παλαιά πρωτεύουσα του βασιλείου της Χαβάης, ουσιαστικά ισοπεδώθηκε. Οι πληγέντες θα μπορούν να κάνουν αίτηση για να τους χορηγηθεί προσωρινή κατοικία ή για να λάβουν χρήματα με τα οποία θα επιδιορθώσουν τα σπίτια τους. Οι επιχειρήσεις θα ενταχθούν επίσης σε προγράμματα ανάκαμψης.

Ο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον κυβερνήτη της Χαβάης Τζος Γκριν και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις ζωές που χάθηκαν και τις καταστροφές κατοικιών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top