Ο καύσωνας και οι υψηλές θερμοκρασίες «διώχνουν» τον τουρισμό της Μεσογείου

Δυσοίωνες προβλέψεις για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης

Καύσωνας: Απειλεί Τον Τουρισμό Της Νότιας Ευρώπης

Ο καύσωνας και οι ακραίες συνθήκες ζέστης που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στη νότια Ευρώπη αναμένεται να επηρεάσουν τον τουρισμό. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν πιο βόρειες χώρες, όπου οι συνθήκες το καλοκαίρι θεωρούνται καλύτερες.

Μετά τον Καύσωνα Κέρβερο στην Ευρώπη έρχεται και ο…  καύσωνας Χάροντας!  

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη νότια Ευρώπη κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε μια αλλαγή στις συνήθειες των τουριστών με περισσότερους ταξιδιώτες να επιλέγουν πιο δροσερούς προορισμούς ή να προτιμούν πλέον να κάνουν διακοπές την άνοιξη ή το φθινόπωρο για να αποφύγουν την ακραία ζέστη, όπως προβλέπουν τουριστικοί οργανισμοί και ειδικοί.

Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC), η οποία αποτελεί ένωση των εθνικών οργανισμών τουρισμού, δείχνουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που σκοπεύει να ταξιδέψει στην περιοχή της Μεσογείου από τον Ιούνιο ως τον Νοέμβριο έχει ήδη μειωθεί κατά 10% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο όταν οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν οδηγήσει σε ξηρασία και δασικές πυρκαγιές.

Προορισμοί όπως η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Δανία, η Ιρλανδία και η Βουλγαρία έχουν, στο μεταξύ, καταγράψει αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος.

«Αναμένουμε ότι στο μέλλον απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις επιλογές των ταξιδιωτών στην Ευρώπη», ανέφερε ο Μιγκέλ Σανθ, ο επικεφαλής της ETC.

Έκθεση της ETC δείχνει εξάλλου ότι το 7,6% των ταξιδιωτών θεωρεί σήμερα τα ακραία καιρικά φαινόμενα ως βασική αιτία ανησυχίας για ταξίδια κατά το διάστημα Ιουνίου-Νοεμβρίου.

Καύσωνας: Δεν υπάρχουν ακόμη ακυρώσεις λόγω ζέστης

Η ζήτηση για ταξίδια ήταν και πάλι αυξημένη αυτό το καλοκαίρι, καθώς οι τουρίστες αφήνουν πίσω τους τα χρόνια των περιορισμών λόγω της πανδημίας και οι ταξιδιωτικές εταιρείες λένε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες δεν έχουν οδηγήσει σε πολλές ακυρώσεις... ακόμη.

Ειδικά οι Βρετανοί έχουν κάνει λιγότερες κρατήσεις για προορισμούς στο εσωτερικό της χώρας και περισσότερες για την Μεσόγειο - συχνά μάλιστα πολλούς μήνες πριν ταξιδέψουν - καθώς συνεχίζουν να αναζητούν παραθαλάσσιους προορισμούς στην μετά covid περίοδο.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή με ακραίες συνθήκες καύσωνα...

Ωστόσο, αυτή η ισορροπία κινδυνεύει να ανατραπεί, καθώς οι καύσωνες αναμένεται να γίνουν σφοδρότεροι. Οι επιστήμονες προειδοποιούν από καιρό ότι η κλιματική αλλαγή, η οποία προκαλείται από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση των ορυκτών καυσίμων θα καταστήσει συχνότερα, σφοδρότερα και φονικότερα τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι θερμοκρασίες την επόμενη εβδομάδα πιθανόν να ξεπεράσουν το τρέχον ρεκόρ για την Ευρώπη που είναι 48,8 βαθμοί Κελσίου, το οποίο καταγράφηκε στη Σικελία τον Αύγουστο του 2021, προκαλώντας έτσι φόβο για μια επανάληψη θανάτων από την ακραία ζέστη όπως συνέβη πέρυσι.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα ευρωπαϊκά μέσα φιλοξενούν ειδήσεις με τουρίστες που χρειάστηκε να διακομιστούν με ελικόπτερο από ιταλικές παραλίες ή με την τουρίστρια που λιποθύμησε από την ζέστη στη Ακρόπολη.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top