Ομολογία Φάρατζ: «To Brexit έχει αποτύχει»

Τα δύο τρίτα των Βρετανών πιστεύουν ότι η οικονομία έχει χειροτερέψει

Ο Νάιτζελ Φάρατζ

«Το Brexit έχει αποτύχει» δήλωσε ο Νάιτζελ Φάρατζ, ένας εκ των πρωτεργατών της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν το πετύχαμε και οι Τόρις μας έχουν απογοητεύσει πολύ, πολύ άσχημα», είπε ο γνωστός πολιτικός και πρώην Βρετανός ευρωβουλευτής στην δημοφιλή εκπομπή του BBC, Newsnight, σχολιάζοντας στοιχεία που έδειχναν ότι το Brexit έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας.

Ινδία: Πώς έγινε το σιδηροδρομικό δυστύχημα με πάνω από 300 νεκρούς

Αυτό άλλωστε πιστεύει και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Yougov έδειξε ότι πλέον το 62% των Βρετανών εκτιμούν πως η έξοδος της χώρας από την ΕΕ έχει αποτύχει, ενώ μόλις το 9% λέει το αντίθετο.

ΕΕ: Στρέφεται νομικά κατά της Μ. Βρετανίας για τη Βόρεια Ιρλανδία

Παρόμοια είναι και τα συμπεράσματα της έρευνας της εταιρείας Savanta για την εφημερίδα Independent που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του χρόνου. Σ’ αυτήν τα δύο τρίτα των Βρετανών υποστηρίζει ότι η οικονομία, η παγκόσμια επιρροή του Ηνωμένου Βασιλείου και η ικανότητα ελέγχου των συνόρων της χώρας μετά το Brexit, έχουν χειροτερέψει.

Τραγωδία στην Ιταλία: Τουριστικό λεωφορείο έπεσε σε χαράδρα

Με αυτά και με τα άλλα ήδη το 65% των Βρετανών τάσσεται υπερ της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. Ποσοστό που έχει ανέβει κατά 10 μονάδες σε σύγκριση με την περσινή χρονιά και έτσι το θέμα απασχολεί συχνά πυκνά το δημόσιο διάλογο της χώρας.

Βρετανία: Νέα έρευνα συνδέει την υγεία της καρδιάς με αυτή του εγκεφάλου!

Μάλιστα, στα πρότυπα του «Brexit», έχει δημιουργηθεί και μια νέα λέξη η «Bregret». Προέρχεται από τις λέξεις «Britain» και «regret» που σημαίνουν «Βρετανία» και «μετανιώνω», αντιστοίχως.

Τα προβλήματα που δημιούργησε το Brexit

H ραγδαία αύξηση της δυσαρέσκειας των Βρετανών για την έξοδο της χώρας από τη ΕΕ και μάλιστα σε μόλις δύο χρόνια από τότε που υλοποιήθηκε το Brexit δεν είναι καθόλου τυχαία. Πολύ απλά γιατί οι πολιτικοί που είχαν υποσχεθεί καλύτερες μέρες στους πολίτες μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση αποδείχθηκαν τουλάχιστον ανεπαρκείς.

Τουρκία: Η νέα κυβέρνηση Ερντογάν – Εκτός Ακάρ, Τσαβούσογλου, Σοϊλού

Πρώτα απ΄ όλα το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας, το περίφημο NHS, όχι απλά δεν βελτιώθηκε, όπως είχαν υποσχεθεί οι υπερασπιστές του Brexit πριν από το δημοψήφισμα, αλλά αντιθέτως καθημερινά παραπαίει ολοένα και περισσότερο. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε ένα χρόνο έχουν παραιτηθεί από την θέση τους πάνω από 10.000 εργαζόμενοι. Θέσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν εύκολα από πολίτες της ΕΕ καθώς πλέον έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη η εγκατάσταση τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την άλλη πρόσφατη έρευνα του London School of Economics (LSE) έδειξε πως το Brexit κοστίζει κάθε χρόνο στο μέσο νοικοκυριό 210 στερλίνες μόνο για τα τρόφιμα, που αγοράζει εξαιτίας της επιπλέον γραφειοκρατίας για την εισαγωγή τους από χώρες της ΕΕ. Και αυτό το κόστος πλήττει κυρίως τα χαμηλά οικονομικά εισοδήματα.

Αλλά και στην μετανάστευση τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Μπορεί να έχουν μειωθεί οι πολίτες της ΕΕ που δουλεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν όμως αυξηθεί ραγδαία οι ξένοι εργαζόμενοι από άλλες χώρες. Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας Guardian, ενώ το 2021 οι εν λόγω εργαζόμενοι υπολογίζονταν σε 2,5 εκατομμύρια το 2022 ξεπέρασαν τα 2,7 εκατομμύρια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top