Τρία χρόνια φυλακή για τον Νικολά Σαρκοζί - Θα είναι έξω με βραχιολάκι

Καταδικάστηκε για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό, σε τρία χρόνια φυλάκισης / Βίντεο Mega

Καταδικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και θα εκτίσει την ποινή του με βραχιολάκι.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί καταδικάσθηκε σήμερα σε δεύτερο βαθμό στο Παρίσι σε φυλάκιση τριών ετών για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής, το ένα από τα οποία είναι χωρίς αναστολή και θα το εκτίσει με ηλεκτρονικό βραχιόλι, μια τιμωρία που είναι πρωτοφανής για πρώην πρόεδρο της χώρας.

Το Εφετείο του Παρισιού επιβεβαίωσε την ποινή που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως, την 1η Μαρτίου 2021, σε βάρος του πρώην ισχυρού άνδρα της γαλλικής δεξιάς, ο οποίος άκουσε την απόφαση καθισμένος στο εδώλιο του κατηγορουμένου και με σφιγμένο στόμα

Η συνήγορός του δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας πως ο πρώην πρόεδρος θα προσφύγει σε τρίτο βαθμό. «Ο Νικολά Σαρκοζί είναι αθώος των κατηγοριών που του αποδίδονται. Θα πάμε μέχρι το τέλος της δικαστικής οδού, είμαστε μόλις στην αρχή της διαδικασίας», δήλωσε η δικηγόρος Ζακλίν Λαφόν και κάνοντας λόγο για «απίθανη» απόφαση. 

Ο πρώην αρχηγός του κράτους βγήκε από την αίθουσα του δικαστηρίου χωρίς να κάνει δήλωση.

Νικολά Σαρκοζί

Ο Νικολά Σαρκοζί καταδικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό / Φωτογραφία αρχείου AP (Alessandra Tarantino)

Τα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκε ο Νικολά Σαρκοζί

Ο 68χρονος Σαρκοζί είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος που καταδικάζεται σε φυλάκιση χωρίς αναστολή. 

Ο πρώην μέντοράς του, ο Ζακ Σιράκ, είχε καταδικαστεί το 2011 σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή σε μια υπόθεση εικονικών θέσεων απασχόλησης στο Δημαρχείο του Παρισιού.

Ο ιστορικός δικηγόρος του Σαρκοζί, ο Τιερί Ερζόγκ, 67 ετών, και ο πρώην υψηλόβαθμος δικαστής Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, 76 ετών, κρίθηκαν επίσης ένοχοι ότι συνήψαν ένα «σύμφωνο διαφθοράς» το 2014 με τον Νικολά Σαρκοζί και καταδικάσθηκαν στην ίδια ποινή.

Το Εφετείο στέρησε, επίσης, από τον Σαρκοζί τα πολιτικά του δικαιώματα για τρία χρόνια, πράγμα που σημαίνει πως δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για αιρετό αξίωμα. 

Επέβαλε, επίσης, στον Ερζόγκ απαγόρευση να δικηγορεί για τρία χρόνια.

Στις 13 Δεκεμβρίου, η εισαγγελία είχε ζητήσει να επιβληθούν ποινές φυλάκισης τριών ετών με αναστολή σε βάρος των τριών κατηγορουμένων, οι οποίοι εξακολουθούν να αρνούνται όλες τις κατηγορίες για διαφθορά.

Ο πρώην ένοικος του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων (2007-2012) αμφισβήτησε «όσο πιο κατηγορηματικά γίνεται» στη διάρκεια της δίκης του σε δεύτερο βαθμό αυτές τις κατηγορίες, επαναλαμβάνοντας στην κατάθεσή του ότι «ουδέποτε διέφθειρε οποιονδήποτε». 

Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί θα δικαστεί εκ νέου σε δεύτερο βαθμό το φθινόπωρο σε μια υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης της προεδρικής εκστρατείας του το 2012, ενώ απειλείται και με μια τρίτη δίκη. Η οικονομική εισαγγελία ζήτησε την Πέμπτη την παραπομπή του σχετικά με υποψίες για λιβυκή χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του για την προεδρία το 2007.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top